U Narodnim novinama objavljen Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge vrijednog ukupno 11 milijuna eura

U Narodnim novinama broj 123/2024 od 23. listopada 2024. godine objavljen je Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge, a isti stupa na snagu prvog dana nakon objave.

Program državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge vrijedan 11 milijuna eura donijela je Vlada Republike Hrvatske, a isti je odobren od strane Europske komisije. Proizvođači tovnih svinja čije farme se nalaze u zoni ograničenja III mogu isporučiti svinje na klanje isključivo u klaonice određene od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i nisu u mogućnosti ostvariti tržišne cijene za proizvedene svinje. Cilj Programa je dodjela potpore za nadoknadu gubitka uslijed smanjene tržišne vrijednosti tovnih svinja otpremljenih na klanje iz objekata u zoni ograničenja III.

Zahtjev za potporu za grla tovnih svinja isporučenih u klaonicu u razdoblju od 1. ožujka 2024. godine do 31. kolovoza 2024. godine podnosi se od 25. listopada do 13. studenog 2024. godine.

Za grla tovnih svinja isporučenih u klaonicu u razdoblju od 1. rujna 2024. godine do 28. veljače 2025. godine, rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 10. ožujka 2025. godine do 30. ožujka 2025. godine.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja) izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Detalji o načinu podnošenja Zahtjeva za potporu te potrebna dokumentacija nalaze se na stranicama Agencije za plaćanja na poveznici: https://www.apprrr.hr/u-narodnim-novinama-broj-123-2024-objavljen-je-pravilnik-o-provedbi-programa-drzavne-potpore-za-kompenzaciju-smanjene-vrijednosti-tovnih-svinja-isporucenih-na-klanje-iz-zone-ogranicenja-iii-uslijed-pr/

Pisane vijesti