Državni tajnik Tušek na obilježavanju Svjetskog dana hrane u Varaždinu

U srijedu 16. listopada 2024. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, Odbor za poljoprivredu je održao tematsku sjednicu u Varaždinskoj županiji na kojoj je nazočio državni tajnik Zdravko Tušek. Na sjednici se raspravljalo o održivosti u proizvodnji hrane, očuvanju tradicijske proizvodnje hrane, samodostatnosti u proizvodnji hrane i modelima edukacije, promocije i poticanja poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj te su se kao dobar primjer prakse predstavile aktivnosti Varaždinske županije.

Varaždinska županija provodi aktivnosti putem edukacija, poticaja i promocije proizvoda te mjera za unaprjeđenje konkurentnosti proizvođača, što je usko vezano i uz postizanje globalnog cilja od 0 % gladi, očuvanje tradicijske proizvodnje hrane i samodostatnosti u proizvodnji hrane.

Važno je istaknuti i da Varaždinska županija financira i organizira međunarodnu izložbu bučinog ulja i brojne izložbe vina, kao i ostale izložbe domaćih proizvoda, stručne i znanstvene skupove iz područja poljoprivrede te sufinancira rad Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i ostalih poljoprivrednih udruga te brojne manifestacije koje organiziraju u cilju promocije domaćih proizvoda.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek posebno se osvrnuo na važnost kvalitete hrane te je u tom smislu istaknuo napore Varaždinske županije u pogledu zaštite poljoprivrednih proizvoda.

„U Hrvatskoj imamo 51 proizvod koji je zaštićen na europskoj razini, s aspekta kvalitete, a dodatno smo prije nekoliko godina uveli oznaku Dokazana kvaliteta, kojom proizvođači mogu istaknuti posebnosti u kojima proizvode hranu i na taj način tražiti svoje mjesto na tržištu. Posebno velika pohvala proizvođačima s ovoga područja u peradarskom mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima te povrću. Upravo je ovo odgovor na očekivanja potrošača i garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju su kvalitetu zaslužni visoki standardi“, rekao je državni tajnik Zdravko Tušek te dodao kako će program razvoja govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva i kozarstva donijeti do kraja ove godine. S početkom sljedeće godine krenut će se sa sektorskim natječajem.

Jedan od ključnih prioriteta Ministarstva, uz kvalitetu proizvoda, je održiva poljoprivreda i Ministarstvo provodi ključne mjere kroz promociju domaćih proizvoda, usmjeravanje na tehnološke inovacije te potpore za održivu poljoprivredu i stočarsku proizvodnju.

Također, u kontekstu održive poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo provodi aktivnosti za unaprjeđenje sustava doniranja hrane i sprječavanja otpada od hrane. Ministarstvo kroz kampanje i edukacije ističe važnost racionalnog ponašanja prema hrani i preuzimanja društvene odgovornosti te kroz podizanje svijesti potrošača primjenom inovativnih rješenja doprinosi sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane.

Pisane vijesti