Ministar Dabro najavio početak isplate predujma poljoprivrednicima za početak sjetve

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je danas 16. listopada 2024. godine najavio početak isplate predujma poljoprivrednicima za početak sjetve.

„Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od danas kreće s isplatom predujma poljoprivrednicima, a u sljedeća tri dana ukupno će biti isplaćeno 94,7 milijuna eura.
Kroz duži period poljoprivrednici ističu probleme oko isplate poticaja te smo u skladu s potrebama poljoprivrednika osigurali isplate potpora do kraja godine, kako bi naši poljoprivrednici mogli krenuti u kvalitetnu sjetvu. Danas kreću isplate predujma poljoprivrednicima te ćemo u razdobljima koja su pred nama sličnim intervencijama olakšavati i osiguravati neometanu poljoprivrednu proizvodnju“, najavio je ministar Dabro dodajući kako isplata predujma izravnih plaćanja ide poljoprivrednicima koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2024. godinu te će se do kraja godine isplatiti ukupno 245 milijuna eura.
 
Isplata predujma provodit će se od 16. do 18. listopada, a prema planu, dodatna potpora dohotka za mlade poljoprivrednike bit će isplaćena u srijedu, 16.listopada 2024., i to za 4.931 korisnika.
Osnovna potpora dohotku za održivost za 74.531 korisnika bit će isplaćena od 16. do 18. listopada 2024., dok će dodatna preraspodijeljena potpora dohotku za održivost biti isplaćena od 17. do 18. listopada 2024. za ukupno 73.880 korisnika.
 
Isplata predujma kontinuirano će se provoditi sljedeća dva mjeseca za ove intervencije, kao i za Intenziviranu raznolikost usjeva i Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.
Nakon što završe stručne procjene za svako pojedino poljoprivredno gospodarstvo, na tjednoj će se bazi do 30. studenoga isplatiti dodatnih više od 100 milijuna eura, dok će ostatak od 45 milijuna eura biti isplaćen do kraja godine, čime će ukupan iznos isplata, kako je ministar istaknuo, dosegnuti 245 milijuna eura.
 
„Svjesni smo da su potrebna dodatna rasterećenja poljoprivrednika, kao i da su pred nama izazovi koji traju dugi niz godina. Proizvodnja hrane, a posebno osiguravanje samodostatnosti, stvara preduvjete za opstanak ruralnih sredina te pruža sigurnost u kriznim vremenima. Mi danas moramo biti u stanju prehraniti sebe, a to ćemo postići prilagođavanjem na klimatske promjene te ulaganjem u suvremene tehnologije i optimiziranjem poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Dabro.
 
Podsjećamo da poljoprivrednici, kao preduvjet za isplatu određenih intervencija, imaju obavezu završiti izobrazbu, koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti koje besplatno provode ovlašteni provoditelji savjetodavnih usluga.
 
Nakon provedenih isplata, u drugoj polovici studenoga, poljoprivrednici će u Agronet-u moći vidjeti isplaćene iznose kroz tzv. Informativni izračun koji prikazuje trenutačno odobrena i isplaćena sredstva potpore. Konačne iznose korisnici će moći vidjeti u Odlukama o ostvarenom pravu za 2024. godinu. 

Pisane vijesti