Ministar Dabro sudjelovao na sjednici Skupštine Drvnog klasera Slavonski hrast

U ponedjeljak 14. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je sudjelovao na sjednici Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast na kojoj je bilo riječi o održivom razvoju šumarstva i drvne industrije s naglaskom na inovacije, tehničko obrazovanje i održivo gospodarenje šumama.

Na sjednici Skupštine Drvnog klastera Slavonski hrast bilo je riječi o održivom razvoju šumarstva i drvne industrije s naglaskom na inovacije, tehničko obrazovanje i održivo gospodarenje šumama. Kroz projekte poput WOOD4STEM, ovaj klaster provodi STEM radionice za djecu, mlade i odrasle, s posebnim fokusom na ruralna područja. Projekt WOOD4STEM proveden je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od siječnja 2021. do siječnja 2023. godine s ciljem popularizacije STEM područja, a posebno šumarstva i drvne tehnologije. U sklopu projekta organizirano je 79 radionica s više od 1.900 sudionika.

Radionice su prilagođene različitim dobnim skupinama, a projekt je potaknuo interes za tehnička zanimanja, uključujući povećanje broja upisa u Drvodjelsku-tehničku školu i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije.

Nastavljeni su dodatni STEM programi, uključujući radionice s 579 novih polaznika tijekom 2023. godine te poticanje otvaranja novih stolarskih obrta.

Ministar Dabro je ovom prilikom dao podršku za provedbu aktivnosti STEM radionica na području VSŽ. Drvna industrija je od strateške važnosti za gospodarstvo RH. Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti.

Kroz edukaciju, zaštitu okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije, pametnim korištenjem vrijedne drvne sirovine postići će se cilj, a to je zadržavanje sirovine i nastavak otvaranja novih radnih mjesta.

Financijski plan za 2025. godinu predviđa nastavak ovih aktivnosti, uključujući daljnje STEM radionice i nove projekte. Klaster se zalaže za dugoročno financiranje projekata kroz suradnju s lokalnim zajednicama i privatnim sektorom te ekološki odgovorne prakse.

Na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nalazi se najveća šuma hrasta u Europi - Spačvanski bazen. “Zlatni hrast”, kako ga Europljani vole zvati, raste upravo ovdje te je strateški resurs Vukovarsko-srijemske županije. Pametnim i učinkovitim korištenjem ovog vrijednog resursa otvara se mogućnost za nova radna mjesta u lokalnoj drvnoj industriji.

Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, kako institucionalno, tako i financijski.

Skupštini su nazočili državni tajnik Marinko Beljo, vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković, Krasnodar Sabljić, direktor UŠP Vinkovci, Alan Antonović prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije sveučilišta u Zagrebu, članovi predstavnici drvoprerađivačkog sektora, predstavnici općina i gradova te predstavnici razvojne agencije VSŽ.

Pisane vijesti