Najuzornija hrvatska seoska žena je iz Brodsko-posavske županije

U Benkovcu je u subotu 12. listopada 2024. godine u prepunoj dvorani Osnovne škole održan 24. Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Gradu Benkovcu i Zadarskoj županiji pripalo je domaćinstvo ovog jedinstvenog natjecanja zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici natjecanja za najuzorniju seosku ženu, Marini Šunić iz mjesta Rodaljice na području Grada Benkovca.

Svi posjetitelji ovog događanja mogli su uživati u iznimno lijepo uređenim štandovima na kojima su naše natjecateljice zajedno sa svojim obiteljima pripremili raznovrsnu ponudu vlastitih proizvoda i usluga. Ukupno 16 ovogodišnjih natjecateljica iz cijele Hrvatske pojedinačno su s puno ljubavi i energije prezentirale stručnom ocjenjivačkom žiriju svoje domaćinstvo i svoje seosko gospodarstvo. Isto tako u odgovorima na pitanja članova žirija mogla se osjetiti nepresušna energija i ljubav prema poslu ovih vrijednih i uzornih seoskih žena, među kojima je doista bilo teško odabrati onu koja će ponijeti titulu najuzornije seoske žene.

Izbor za „Najuzorniju hrvatsku seosku ženu“ je vrijedan projekt za očuvanje tradicije i osnaživanje hrvatskog sela te je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i ove godine podržalo izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu kroz pokroviteljstvo i organizaciju događaja.
Stvarati dodatnu vrijednost i uključivati žene u proizvodnju u ruralnim prostorima s ograničenim resursima od ključne je važnosti za revitalizaciju tih prostora. Kroz obrazovne aktivnosti i stalne edukacije Ministarstvo osnažuje žene u ruralnim prostorima i daje poticaj za svladavanje svakodnevnih prepreka poslovanja.

Također, kroz Nacionalni program za ravnopravnost spolova kroz obuke i mentorstva podržava žene kao ranjivije skupine i potiče ih u ostvarivanju jednakih prava i društvene uključenosti, Ministarstvo je i kroz SP ZPP osiguralo sredstva za poduzetničke aktivnosti kako bi dodatno naglasili važnost žena u ruralnim prostorima te došli do krajnjeg cilja stvaranja snažnih, poduzetnih, hrabrih i uspješnih žena u ruralnim prostorima. Kroz osnažene žene, jačamo i lokalne zajednice te pridonosimo depopulaciji ruralnih prostora, njegujemo tradiciju i ostavljamo budućim generacija temelje za hrvatska sela. Nadalje, kroz natječaje Ministarstvo daje ženama dodatne bodove jer samo kroz ulaganje u OPG-ove i stalnim razvijanjem lokalne infrastrukture možemo podizati kvalitetu života na tim prostorima te stvarati daljnje uvjete za razvoj. Žene kroz svoje stvaralaštvo čuvaju najvrijednije nacionalno bogatstvo, a to je tradicija te je kroz obitelj i rad prenose i na buduće generacije.

Prema glasovima stručnog ocjenjivačkog žirija na 24. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu titulu je ponijela Aleksandra Berić iz Brodsko-posavske županije, prva pratilja je Dijana Matuzalem iz Virovitičko-podravske županije, dok je druga pratilja Ivana Golenko iz Međimurske županije.
Ovogodišnje natjecateljice 24. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu bile su Babić Manuela iz Luke (Zagrebačka županija),  Bačak Jasmina iz Velikog Trojstva (Bjelovarsko bilogorska županija), Berić Aleksandra iz Nove Gradiške (Brodsko posavska županija), Brežni Blažunaj Sanja iz Črneca Biškupečkog (Varaždinska županija), Gleđ Tia iz Gunjine (Dubrovačko neretvanska županija), Golenko Ivana iz Štrigove (Međimurska županija), Grgić Kristina iz Labina (Istarska županija), Krmpotić Katarina iz Gospića (Ličko senjska županija), Matuzalem Dijana iz Bušetine (Virovitičko podravska županija), Nožarić Martina iz Gornjih Mokrica (Sisačko moslavačka županija), Obradović Dragica iz Donjeg Vukojevca (Sisačko moslavačka županija), Risek Marina iz Rovišča (Bjelovarsko bilogorska županija), Sovilj Plečaš Milena iz Bruvna (Zadarska županija), Šupica Skorupan Ilijana iz Plaškog (Karlovačka županija), Tomić Dragica iz Liča (Primorsko goranska županija) i Trgovac Josipa iz Bjelovara (Bjelovarsko bilogorska županija).

Kako bi doživljaj posjetiteljima ovog događanja bio potpun, pobrinulo se lokalno Kulturno-umjetničko društvo Kamen Bukovica, u kojem aktivno djeluje  prošlogodišnja najuzornija seoska žena Marina Šunić, tijekom večeri je organiziran i Festival izvornih glazbala i napjeva.    
Organizator ovog natjecanja je Udruga “Hrvatske seoske žene”, a izbor je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije, te Grada Benkovca.
Izboru su nazočili zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, izaslanica Predsjednika Sabora RH Marijana Petir, izaslanik Predsjednika  Vlade RH državni tajnik Zdravko Tušek, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, pročelnik UO za poljoprivredu Zadarske županije Daniel Segarić, te brojni drugi gosti iz javnog i kulturnog života.


Tekst i foto: Grad Benkovac
 

Pisane vijesti