Aktualnosti u provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u Osijeku

„Najčešće utvrđene povrede ZNTP-a su one koje se tiču plaćanja u rokovima dužim od 30 dana za pokvarljive poljoprivredne proizvode odnosno 60 dana za ostale poljoprivredne proizvode i nepotpunog ili nepreciznog sadržaja ugovora u pisanom obliku, općih uvjeta poslovanja ili nedefiniranog mjesta isporuke.“

U zajedničkoj organizaciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Pravnog fakulteta u Osijeku, s kojim AZTN ima sporazum o suradnji, 2.listopada 2024. održana je  konferencija na Pravnom fakultetu u Osijeku koja se u dva panela bavila nadležnosti AZTN-a u provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), provedbenom praksom od početka primjene propisa do danas, prednostima koje je donio ZNTP, njegovim izmjenama, najčešćim nepoštenim trgovačkim praksama i primjerima iz prakse.

U svojem pozdravnom govoru predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja dr. sc. Mirta Kapural, dipl. iur., istaknula je kako je primjena ZTNP-a u Hrvatskoj donijela niz pozitivnih promjena u obrascima poslovanja između trgovaca kupaca i dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, posebno u obliku veće pravne sigurnosti kroz propisivanje obveznog sadržaja i oblika ugovora, pravila za izdavanje računa primjenu općih uvjeta poslovanja, te uvođenja financijske discipline u poštivanju izvršavanja propisanih rokova plaćanja.

Sudionike su pozdravili i prof.dr.sc. Tunjica Petrašević , dekan Pravnog fakulteta u Osijeku, Marina Rožić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore, Irena Weber, glavna direktorica, Hrvatske udruge poslodavaca i Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Na prvom panelu „Što je Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom donio u praksi“, koji je moderirala Sandra Mikinac, članica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, sudjelovali su Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Božica Marković, voditeljica Odjela za ribarstvo i drvno-prerađivačku industriju, Sektora za poljoprivredu, Hrvatske gospodarske komore, mr.sc. Juraj Orenda, voditelj Službe za vinarstvo i uređenje tržišta, Sektora za biljnu proizvodnju i tržište, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Sudionici panela iz neposrednog su kontakta sa svojim članovima - dobavljačima i kupcima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, iznijeli svoja zapažanja o pozitivnim učincima primjene ZNTP-a i prijedloge za poticanje tih učinaka u praksi, naročito kroz bolju komunikaciju adresata ZNTP-a  strukovnih organizacija i gospodarskih interesnih udruga, nadležnih ministarstva i tijela državne uprave.

Drugi panel, pod naslovom: „Nepoštene trgovačke prakse i primjeri iz prakse“ moderirala je odvjetnica Sanja Mišćević, a na pitanja su odgovarali Andrej Matvoz, predsjednik nacionalnog tijela za tržišno natjecanje Slovenije, Martin Evačić, direktor društva NTL, i Anja Šupraha Čančar, samostalna savjetnica u Odjelu za pravna pitanja utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi. U ovom je panelu naglasak bio na konkretnim predmetima, najčešćim povredama, izrečenim novčanim kaznama za povrede ZNTP-a, sudskim odlukama i daljnjim mogućnostima unapređenja kako zakonodavnog okvira tako i provedbe, sve u cilju jačanja poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, prije svega dobavljači i proizvođači kao pregovarački slabija strana.  
 

Pisane vijesti