Ministar Dabro na otvorenju izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane u utorak 1. listopada 2024. godine potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u nazočnosti ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća sudjelovao na otvorenju izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“.

Izložba se održava u svrhu podizanja svijesti i veće informiranosti potrošača o važnosti sprječavanja stvaranja velikih količina otpada te potrebe za smanjivanjem otpada u kućanstvima. Ova manifestacija je jedna od aktivnosti kojima se nastoji osvijestiti javnost o ovom velikom problemu i potaknuti na promjenu obrazaca ponašanja kada je hrana u pitanju.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je i ove godine organiziralo podjelu edukativnih slikovnica "Kako su Dora i Mario spasili hranu" učenicima 1. razreda svih osnovnih škola RH. Cijeli projekt je dio redovne edukativne kampanje na temu sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane koju provodi ovo Ministarstvo uz naglasak o važnosti educiranja najmlađih od najranije dobi.

„Zadovoljstvo mi je sudjelovati na otvaranju još jedne izložbe, kojom četvrtu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane. U 2023. godini je donirano oko 1.800 tona hrane, što je porast od 19% u odnosu na prethodnu godinu. Na svakome od nas je dio odgovornosti da spriječimo i smanjimo nepotrebno bacanje hrane. Samo zajedničkim djelovanjem i razmjenom znanja i iskustava možemo napraviti značajne iskorake. Stoga se zahvaljujem školama koje su ovogodišnji izlagači na manifestaciji i želim im čestitati na izvrsnim i poučnim materijalima koje su pripremili, a pomoću kojih se svi mi možemo  educirati i dobiti  poučne informacije i savjete. Teško je mijenjati ljude koji su već formirani, ali uz ovakav pristup problematici svatko može pridonijeti smanjenju otpada od hrane. Vjerujem da će budućnost pokazati kako su upravo mlađe generacije nositelji ekološke svijesti i budućnosti Hrvatske“, rekao je ministar Dabro.

Zadnji službeni podaci govore da se u RH godišnje baci preko 286.000 tona hrane, od čega najveći dio otpada nastaje u kućanstvima. Iako veseli podatak da se Republika Hrvatska nalazi među državama članicama EU sa najmanje bačene hrane po glavi stanovnika (71 kg), svakako  je potrebno uložiti dodatne napore, i to upravo na smanjenju otpada u kućanstvima.

U 2023. godini sklopljen je i dobrovoljni sporazum „Zajedno protiv otpada od hrane“, kojeg je potpisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te 44 potpisnika, predstavnika proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki.

Također, za smanjenje otpada od hrane u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH je isplaćeno 1,84 milijuna eura bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banki hrane te su dodatno u rujnu sklopljeni novi ugovori u vrijednosti 1,36 milijuna eura.

Sve dosadašnje aktivnosti su dio Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2023. do 2028. godine, čiji je cilj smanjenje otpada od hrane za 30 % do 2028. godine.
 

Pisane vijesti