Državni tajnik Pavić na konferenciji "Odgovorno poslovno ponašanje i odgovorni lanci opskrbe u poljoprivredi“

Državni tajnik Mladen Pavić je 24. rujna u hotelu International sudjelovao na Konferenciji: „Odgovorno poslovno ponašanje i odgovorni lanci opskrbe u poljoprivredi“ u organizaciji Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Konferencija je organizirana sa svrhom promocije Smjernica za odgovorne lance opskrbe u poljoprivredi koje su izradili OECD i FAO. 

Ove smjernice služe kao pomoć poduzećima pri pridržavanju postojećih standarda odgovornog poslovnog ponašanja. One uključuju načela odgovornog ulaganja u poljoprivredne i prehrambene sustave i dobrovoljne smjernice za odgovorno uređenje prava uživanja zemljišta, ribolovnih područja i šuma u kontekstu nacionalne sigurnosti hrane. Unutar ovih smjernica nalazi se i područje dobrobiti životinja za koje je u panelu o izgradnji održivih lanaca opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi govorila načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja Ljupka Maltar. 

Tijekom panela su razmijenjene informacije o ključnim promjenama vezanim uz regulatorni okvir za dobrobit životinja u hrvatskoj poljoprivredi koje su uvedene u posljednjih nekoliko godina. Poseban naglasak se dao na načine suradnje s poljoprivrednim proizvođačima, poslovnom zajednicom i nevladinim organizacijama na unaprjeđenju dobrobiti životinja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iznimno je aktivno u procesu pristupanja Republike Hrvatske OECD-u te je nadležno tijelo državne uprave za ulazak u OECD-ov Odbor za poljoprivredu i Odbor za ribarstvo. Ovi odbori imaju za cilj održivu proizvodnju i upravljanje u sektorima poljoprivrede i ribarstva, uz osiguranje kvalitetne i sigurne hrane.

Također sudjelujemo u procesu pristupanja i radu 9 drugih odbora OECD-a i njihovih pomoćnih tijela te preko 20 OECD pravnih instrumenata.

Intenzivnim aktivnostima u procesu pristupanja OECD-u Ministarstvo dodatno jača produktivnost gospodarstva, radi na pronalasku najboljih rješenja za djelotvoran odgovor na demografske izazove i depopulacije ruralnih područja te pronalazi adekvatna rješenja za ubrzanje zelene tranzicije.

Stoga je i današnja konferencija o usklađivanju odgovornog poslovnog ponašanja imala za krajnji cilj postizanje boljeg i uspješnijeg poslovanja poljoprivrednika i proizvođača.

Pisane vijesti