Ministar Dabro na manifestaciji „XI. Nacionalna šunkijada“

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je sudjelovao na manifestaciji „Nacionalna šunkijada“ u četvrtak, 19. rujna 2024. godine u Starim Mikanovcima te uručio srebrnu medalju.

„Nacionala šunkijada“ je jedinstvena prilika za kušanje i ocjenjivanje vrhunske šunke, a manifestacijom se želi postići povećanje proizvodnje, promocija te pristupačnost tržištu vrhunskog suhomesnatog proizvoda. Ove godine je sudjelovalo 18 natjecatelja,od kojih je 9 šunki bilo u kategoriji od crne slavonske svinje i 9 od plemenitih pasmina. Predsjednica komisije za ocjenjivanje slavonskih šunki je bila prof.doc. Danijela Samac, koja je prezentirala rezultate ocjenjivanja šunki po kategorijama.

„Čestitam svim sudionicima manifestacije, danas sam ponosan što sam mogao dodijeliti medalju na ovako vrijednoj manifestaciji, kao što je „Nacionalna šunkijada“. Čast mi je pozdraviti sve naše vrijedne proizvođače, koji nam svaki dan dokazuju da je put pred nama dug i težak, ali da je kvaliteta ostala na visokom nivou. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva provodi brojne aktivnosti vezano za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, svjesni smo da je upravo lokalni pristup i kvaliteta put kojim moramo ići te da se na taj način možemo vrlo visoko pozicionirati na zahtjevom tržištu“, rekao je ministar Dabro.
 
U Starim Mikanovcima je prezentiran projekt Slavonske kuće šunke vrijedan 1,7 milijuna eura te je ministar Dabro naglasio da je projekt ključan za priču o slavonskoj šunki, kao i da će ga Ministarstvo podržati. Ministar Dabro je istaknuo da je ponosan što dolazi iz Slavonije jer nema puno čvrstih ljudi kao što su Slavonci.

Jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je ulaganje u kvalitetne proizvode prožete tradicijom, kao i proizvedene u specifičnim uvjetima i prostorima, koji daju dodatnu vrijednost proizvodu. Tržišta kakva danas poznajemo zahtijevaju upravo lokalni pristup, a Republika Hrvatska s bogatom i dugom tradicijom te pripremama proizvoda na autentičan način u tome prednjači.

Danas Republika Hrvatska ima 51 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetlaili zajamčeno tradicionalni specijalitet na razini cijele Europske unije.

Slavonska šunka,kako ju popularno nazivaju „panonska sestra mediteranskog pršuta“, također ima velik potencijal za postupak zaštite, što bi još dodatno naglasilo vrhunsku kvalitetu ove slavonske delicije. Po broju zaštićenih proizvoda Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama. To su gospodarski vrlo važni proizvodi, koji su dio našeg gastronomskog identiteta i promoviraju raznolike okuse Hrvatske diljem Europe te se nadamo da će se i Slavonska šunka uskoro pridružiti ovoj elitnoj gastro obitelji.
 
Jedna od ključnih politika i po Europskom zelenom planu i strategiji „Od polja do stola“ je upravo proizvodnja i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno povoljne hrane, proizvedene na održiv način.

Manifestaciji je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, državni tajnik Marinko Beljo,zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković te načelnici susjednih općina Ivankovo, Vođinci, Cerna, Babina Greda, Drenovci, Štitar, Strizivojne.
 

Foto: Općina Stari Mikanovci

Pisane vijesti