30. godina natjecateljskog oranja u Republici Hrvatskoj

Povodom 105. godina Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 20. rujna na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, održana je promocija monografije povodom 30. obljetnice natjecanja u oranju u RH. Monografija je djelo autora Ivice Kisića, Tugomira Majdaka, Siniše Hrgovića i Ivice Prpića.

Sve nazočne na promociji ove vrijedne knjige uvodno je pozdravio domaćin, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ivica Kisić, koji je ujedno jedan od autora. Na promociji je naveo mnogobrojne poslovice iz raznih svjetskih država o oranju. Posebno zanimanje izazvala je narodna poslovica iz Myanmara da orač kad kreće na oranje treba zaboraviti na vlastitu ženu.

Siniša Hrgović, također kao autor monografije, osvrnuo se na početke osnivanja udruga orača koje su aktivne skoro u svim županijama i održavaju natjecanja orača svake godine. Kao dugogodišnji trener orača i reprezentacije, istaknuo je kako su naši natjecatelji sve uspješniji u međunarodnoj konkurenciji, na svjetskim natjecanjima orača, na kojima je bilo i raznih zanimljivih i neponovljivih anegdota, iskustava, ali najvažnije, mnogo krasnih poznanstava i prijateljstava. Prvenstveno je zahvalio dr. Ivanu Kataliniću što mu je ukazao povjerenje da postane trener reprezentacije.

U svojevrsnom vremeplovu uspomena i događanja s početaka natjecanja orača sudionike je u svom govoru proveo nekadašnji čelni čovjek Savjetodavne službe, dr. Ivan Katalinić. Naglasio je doprinos djelatnika Savjetodavne službe u organizaciji natjecanja orača, ali i značaj koji su ta natjecanja imala za same poljoprivrednike, kao i agronomsku struku i znanost.

Hrvatska domaćin Svjetskog natjecanja orača 2026. godine

Ivica Prpić je naglasio kako mu je bila izuzetna čast sudjelovati u pisanju ove knjige i da je bilo vrlo emocionalno pisati monografiju, zbog mnogih krasnih uspomena koje su nastale kroz zajednička druženja na natjecanjima. Zahvalio se svima koji su zaslužni što je ova knjiga objavljena.

Također autor monografije, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Tugomir Majdak, bio je i predsjednik Svjetske oračke federacije. Zahvalio je svim oračima koji su sudjelovali u natjecanjima orača ovih proteklih godina. Prisjetio se kad je bio djelatnik Savjetodavne službe, krajem prošlog stoljeća i pokretanja prvih natjecanja orača, a 2012. Hrvatska je bila domaćin i Svjetskog natjecanja orača u Biogradu. Najavio je i domaćinstvo Hrvatske na Svjetskom natjecanju orača u Osijeku 2026. godine. Na kraju promocije dekan Kisić u ime organizatora, uputio je poziv na 20. Državno natjecanje orača, koje će se održati u subotu, 28.rujna u Kurilovcu u Velikoj Gorici.

(www.gospodarski.hr)

Pisane vijesti