Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Hrvatske industrije šećera

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je održao sastanak s predstavnicima Hrvatske industrije šećera u srijedu 11. rujna 2024. godine u nazočnosti državnih tajnika Marinka Belje i Tugomira Majdaka, a ključna tema sastanka je bila iznalaženje modela potpore za ublažavanje učinaka katastrofalne elementarne nepogode koja je pogodila proizvođače šećerne repe u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar Dabro i državni tajnik Beljo su se sastali prošli tjedan s proizvođačima šećerne repe na temu pada proizvodnje šećera u RH. Proizvođači su ih upoznali s problemima s kojima se suočavaju zadnjih godina, od klimatskih promjena, oscilacija cijena šećera i ukidanja proizvodnih kvota te su upozorili na to da je industrija šećera u teškoj situaciji i da očekuje pomoć kako bi se ublažila trenutna situacija te nastavila daljnja proizvodnja.
 
„Cilj nam je očuvati proizvodnju i preradu šećerne repe u RH. U okvirima naših nadležnosti, kao i zahtjevom za aktiviranjem EU kriznog fonda, učinit ćemo sve što možemo da spriječimo daljnje propadanje industrije šećera“, rekao je ministar Dabro.
 
Proizvodnja šećerne repe je od strateškog interesa za RH i u interesu Vlade RH je očuvanje poljoprivredne proizvodnje šećerne repe te je potrebno, uz zajedničku suradnju, iznaći rješenja kako pomoći proizvođačima. Prema podacima HIŠ-a, privremena proizvodnja šećerne repe u 2023./2024. godini je manja u odnosu na prethodnu godinu za 27.6 posto. Prošle godine je bila rekordno niska proizvodnja šećera, odnosno najniža u zadnjih 20 godina.
Kako bi se smanjio ovaj negativan trend u sektoru šećera u RH te povećale ukupne površine pod šećernom repom, Ministarstvo je izradilo Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u okviru ovoga Programa, potporu je u 2023. godini ostvarilo 319 korisnika u ukupnom iznosu od 1.299.848,00 eura.
 
„Što se tiče elementarne nepogode, razmišljanje je kako je jedan od najpogodnijih okvira Krizna rezerva unutar sredstava Zajedničkog proračuna EU za hitne intervencije u poljoprivredi i pomoć poljoprivrednicima. U tom će smislu biti jako važno da se čim prije reagira i uputi formalni zahtjev za dobivanje sredstava kao pomoć teško stradalim proizvođačima šećerne repe u dvije županije u kojima je 90 posto hrvatske proizvodnje, osim toga važno je razmotriti i ostale mehanizme koji eventualno mogu pomoći u rješavanju ove problematike“, naglasili su predstavnici u ime Hrvatske industrije šećera.
 
U ime Hrvatske industrije šećera predstavnici su naveli da je od ključne važnosti oslobađanje obveze referentnog prinosa za šećernu repu u 2024. godini kao uvjeta za PVP plaćanja u dvije županije koje su pogođene katastrofalnom elementarnom nepogodom (suša) te mogućnost korištenja preparata SAFARI na šećernoj repi u 2025. godini. Formalno je zahtjev za korištenje preparata SAFARI dostavljen Ministarstvu 29.5. ove godine i već je u postupku rješavanja.
 
„Proizvođači šećera doživjeli su velike gubitke uslijed suše, trenutno svjedočimo jako lošoj situaciji. Želimo pomoći svim proizvođačima i pokušat ćemo naći kratkoročna rješenja kako bi spasili našu proizvodnju, a kroz određen vremenski period i konačna rješenja za proizvođače šećerne repe“, zaključio je ministar Dabro.

Pisane vijesti