Samodostatnost u proizvodnji hrane ključna za budućnost - konferencija

KOPRIVNICA, 10. rujna 2024. (Hina) - Samodostatnost u proizvodnji hrane ključna je za budućnost, složili su se sudionici konferencije "Hrana kako geopolitičko i strateško pitanje", u organizaciji Večernjeg lista i Podravke, koja je održana u utorak u Koprivnici.

Uz premijera Andreja Plenkovića, na njoj su govorili lideri hrvatskih prehrambenih kompanija.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknula je Podravkine investicije u proizvodne pogone za preradu rajčice u Varaždinu. Proizvodnjom rajčice na hrvatskim površinama koprivnička je kompanija zadovoljila sve potrebe za rajčicom i u tom pogledu više ne ovisi o uvozu, rekla je.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi je pak dodao da, koliko god se trudimo biti samodostatni, to nikad nećemo u potpunosti postići.

Smatra da se treba obračunati sa sivom ekonomijom.

"Nije domoljub onaj koji se busa u prsa, nego koji plaća porez", izjavio je Tedeschi, dometnuvši da trebamo jake kompanije koje će podupirati male i srednje proizvođače.

Kao problem na konferenciji je istaknut sustav poticaja za proizvođače hrane koji u obzir uzima površinu, a ne prinos. Stoga je premijeru i Vladi upućen poziv za uvođenje novih politika poticaja.

Direktor Osatina grupe Mirko Ervačić je kazao da je nedovoljno površina u funkciji proizvodnje, a apostrofirao je i to što velik dio sirovina poput pšenice i kukuruza izvozimo, umjesto da budu sirovinu za hrvatske proizvode.

Promjena klime, rekao je, utjecat će na proizvodnju i cijene hrane, a osobito negativan utjecaj očekuje se na stočarstvo jer teško će se moći toviti stoku na 40 stupnjeva. Stoga će biti potrebno ulagati u klimatizacijske sustave, a na poljoprivrednim površinama bit će teško nešto uzgojiti bez stakleničke proizvodnje.

Predsjednik Uprave ENNA grupe Boštjan Napast kazao je kako je više nego očito da klimatske promjene utječu na Europu. Tako je prošle godine u kolovozu prosječna temperatura iznosila 26, a ove godine 32 stupnja Celzijevih. Kazao je da se pri dugoročnom planiranju ne smije zaboraviti na male proizvođače koje je nužno motivirati da ulažu u nove tehnologije.

Plenković: EU nije donijela ništa loše

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da se protivi tezi prema kojoj je EU nekome donio nešto loše.

"Nitko nam ne bi dao toliko novca koliko nam daje EU za jačanje gospodarstva što je rezultiralo nikad većom zaposlenošću. Taj novac je uz mjere Vlade utjecao i na to da imamo izvrsne stope rasta", rekao je.

Naglasio je da su kooperanti temelj proizvodnje hrane te da Vlada želi poticati izvoznike čije poslovanje, nažalost, ovisi i o vanjskim faktorima poput energetske krize.

Istaknuo je da je cijena poljoprivrednih proizvoda u proizvodnji danas niža nego što je bila prije inflacije, ali su proizvodi u maloprodaji skuplji.

"Stoga valja vidjeti što se tu događa - jesu li trgovačke marže previsoke ili se radi o kartelnom ponašanju", rekao je.

Govoreći o energentima, rekao je da će cijene energije iz fosilnih goriva rasti, pa je za očekivati snažnija ulaganja u obnovljive izvore.

(Hina) 

Foto:Vlada RH

Pisane vijesti