U Budimpešti održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede

U Budimpešti se od 8. do 10. rujna održavao neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio državni tajnik Tugomir Majdak.

U svjetlu rasprava o budućnosti poljoprivrede u EU kao i nedavno objavljenog Izvješća o Strateškom dijalogu, ministri su razmijenili mišljenja temeljem tri pitanja Predsjedništva sadržana u dokumentu Poljoprivreda EU usmjerena na poljoprivrednike: prema budućoj ZPP, konkurentnoj, otpornoj na krize, održivoj, prijateljskoj za poljoprivrednike i temeljenoj na znanju. 

Ministri su se složili da je Zajednička poljoprivredna politika ključna za osiguranje strateške autonomije EU, sigurnosti opskrbe hranom kao i ostvarenje ambicioznih klimatskih i okolišnih ciljeva EU, no naglasili su kako se budućnost poljoprivrede treba graditi za poljoprivrednike i s poljoprivrednicima.  Potrebno je pojednostaviti zakonodavni okvir i dati fleksibilnost kako državama članicama tako i poljoprivrednicima, dodatno administrativno rasteretiti sustav te osigurati dovoljno financijskih sredstava da bi poljoprivrednici ostvarivali pristojne i dostojne prihode i bili nagrađivani za doprinose zajedničkim okolišnim i klimatskim ciljevima. Sve učestaliji katastrofalni vremenski uvjeti, ali i sve češći poremećaji na tržištu traže bolju prevenciju i upravljanje krizama. Poljoprivredna pričuva nedostatna je za sve izazove s kojima se poljoprivrednici susreću. U skladu s dosadašnjom praksom, prije početka sastanka okupljenim ministrima i voditeljima izaslanstava obratili su se i visoki predstavnici relevantnih europskih institucija i udruženja poput Europskog parlamenta, udruženja mladih poljoprivrednika te COPA&COGECA-e.

Državni tajnik Majdak pozdravio je uvrštavanje poljoprivrede u ključne prioritete Mađarskog Predsjedništva Vijećem EU. Istaknuo je kako još postoji prostora za pojednostavnjenje provedbenog okvira ZPP-a, unatoč izmjenama zakona provedenih u prvoj polovici godine. Hrvatska smatra kako se daljnjom i snažnijom digitalizacijom sektora može dosta postići, posebno po pitanju kontrola, a zagovara i ukidanje sankcija u slučajevima nenamjernih kršenja pravila provedbe.

Kao što to redovno radi tijekom posljednjih godinu dana, Hrvatska se još jednom založila za značajno jačanje sustava kriznog upravljanja u okviru ZPP-a. Prijedlog koji je, zajedno sa Slovenijom, predstavila Vijeću krajem prošle godine, s ciljem stvaranja dodatnog mehanizma za pružanje podrške poljoprivrednicima posebno pogođenim izvanrednim kriznim situacijama sada već podržava značajna većina država članica te će izvjesno je, biti dio budućeg prijedloga zakonskog okvira za ZPP nakon 2027. U tom kontekstu Majdak je izjavio kako bi: „Države članice trebale imati više fleksibilnosti u korištenju sredstava nacionalnih omotnica ZPP-a za saniranje posljedica kriznih situacija te očekujemo kako će biti razvijen odgovarajući model koji će to omogućiti.“ 

Domaćini su, kao što je to i uobičajeno na neformalnim ministarskim sastancima, pripremili kulturni program koji je uključivao posjet Kući mađarske glazbe, razgledavanje Budimpešte vožnjom po Dunavu, te posjet konjičkom parku Lazar. U konjičkom parku predstavljena je mađarska dugogodišnja tradicija lova lukom i strijelom, sokolarstvo, a za voditelje delegacija organizirana je, u mađarskoj tradicionalna, utrka konjskih zaprega. Državni Tajnik Majdak tom je prilikom osvojio 3. mjesto u konkurenciji 27 ministara i drugih voditelja izaslanstava država članica, dok se pobjedničkom lentom okitila predsjednica europskog udruženja poljoprivrednika - COPA, Christiane Lambert.

Pisane vijesti