Državni tajnik Tušek dodijelio ugovore o bespovratnim sredstvima za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane

U utorak, 10. rujna 2024. godine državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek je dodijelio ugovore o bespovratnim sredstvima za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane u hotelu Westin u Zagrebu.

„Osiguravanje dostatnosti hrane za sve ljude trebao bi biti univerzalan cilj. Upravo iz tog razloga područje sprječavanja otpada od hrane zauzima značajno mjesto u „Strategiji od polja do stola“. Svi snosimo odgovornost i trebamo imati visoko razvijenu svijest o hrani, odnosno o problemu bacanja hrane. Vjerujem kako ćemo u budućnosti, zahvaljujući ovakvim projektima, vidjeti pozitivne promjene“, rekao je državni tajnik Tušek te naglasio da Ministarstvo poziva sve  aktere u poslovanju s hranom na međusobnu suradnju i dijalog te da kroz različite aktivnosti i zajedničke akcije ostvare krajnji cilj.
 
Državni tajnik Tušek je naglasio i da sve izraženije  klimatske promjene u kombinaciji s epidemiološkim poremećajima i sve češćim ratovima snažno utječu na produktivnost u proizvodnji i preradi hrane, na njezinu dostupnost i u konačnici na cijenu gotovog proizvoda te da je stoga od strateške važnosti racionalno postupanje hranom, kao i daljnja težnja prema samodostatnosti u proizvodnji hrane.
 
Ugovore je dodijelio državni tajnik Zdravko Tušek, a prezentaciju o statusu i provedenim aktivnostima za unapređenje sustava doniranja hrane je održao ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.
 
Riječ je o aktivnosti koja ima socijalnu, razvojnu i zelenu komponentu u smislu smanjivanja otpada, pri čemu ovo Ministarstvo već provodi niz mjera i aktivnosti, uključujući kreiranje i provedbu Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje 2019.-2022. i 2023.-2028., koji, između ostalog, uključuje: projekt e-doniranje, promicanje društvene odgovornosti i informiranosti duž cijelog lanca te edukaciju djece predškolske i školske dobi“, naglasio je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.
 
U Republici Hrvatskoj godišnje se baci 286.379 tona hrane, iako smo na razini EU ispod prosjeka među zemljama s najmanjom količinom otpada od hrane po glavi, RH nastavlja s mjerama i aktivnostima sadržanih u Planu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH za razdoblje 2019. - 2022., a koje se nastavljaju provedbom novog Plana za slijedeće šestogodišnje razdoblje od 2023. do 2028. vrijednog 5,7 milijuna eura, a od čega je 4,2 milijuna eura osigurano EU sredstvima Mehanizma za oporavak i otpornost.
 
Potpisivanje ugovora za infrastrukturno opremanje posrednika u doniranju hrane nastavak je kontinuiranog angažmana Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kako bi se olakšalo doniranje hrane i preraspodijelili prekomjerni viškovi hrane. Također, Ministarstvo je uspostavilo IT sustav (e-doniranje) čiji je cilj unaprjeđenje komunikacije među dionicima sustava doniranja hrane te jednostavnija i učinkovitija preraspodjela viškova hrane potrebitima, koji je na neki način virtualna banka hrane.
 
Jedna od bitnih mjera je i sklapanje dobrovoljnog sporazuma za sprječavanje otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva s dionicima različitih sektora u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, ali i svim ostalim zainteresiranim dionicima koji mogu i žele pridonijeti cilju smanjenja nastajanja otpada od hrane. Sporazum trenutno broji 44 potpisnika, a za vrijeme njegovog trajanja od pet godina dostupan je za pristupanje novim potpisnicima.
 
U 2023. godini je donirano 1.861.974 kg hrane prema podacima koje Ministarstvo prikuplja od posrednika u lancu doniranja hrane te donirane količine predstavljaju porast od 19% u odnosu na količine donirane u 2022. godini i 15% u odnosu na 2021. godinu.
 
Osiguravanje hrane je primarna zadaća svim državama te rješavanje problema prekomjernog bacanja hrane i nedovoljnog doniranja predstavlja izazov za sve zemlje EU, pa tako i RH.
Održivo poslovanje je sve više zastupljeno u modernoj gastronomiji korištenjem lokalno uzgojenih sezonskih namirnica. Osim što na taj način čuvamo planet, daje se podrška lokalnim proizvođačima te se jačaju male zajednice i osigurava opstanak ruralnih prostora. Vlada RH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva nastavlja educirati i dodatno poticati različitim akcijama na svijest potrošača te navoditi na racionalnije razmišljanje o važnosti održivog razvoja, gospodarstva i utjecaju naših prehrambenih navika na okoliš u cjelini.
 
Mi, zajedno  kao cjelina, moramo snositi dio odgovornosti te nastavkom edukacija i informiranjem potrošača, a posebno najmlađih, moramo utjecati na to da se baci što manje hrane.
 

Pisane vijesti