Napad medvjeda na Plitvicama: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva poziva na oprez

Iako vrlo rijetko, povremeno dolazi do neželjenih situacija kao što je ovaj napad medvjeda na području Plitvičkih jezera, stoga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na čelu s resornim ministrom Josipom Dabrom poziva na oprez u područjima staništa medvjeda.
 
Smeđi medvjed (Ursus arctos L.) u Republici Hrvatskoj je na popisu divljači u skladu sa Zakonom o lovstvu, a također se nalazi i na popisu strogo zaštićenih vrsta, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama. Prilikom donošenja Plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj 2019. populacija je genetičkim brojanjem procijenjena na oko 940 jedinki i trend njene veličine se trajno prati usklađenim monitoringom. Ukupna površina rasprostranjenosti medvjeda u Republici Hrvatskoj je na preko 15.000 km2.
 
Medvjeda koji se navikao na ljude, odnosno na stalni izvor hrane, teško je odviknuti od takvog ponašanja. Opasnost od napada smeđeg medvjeda na čovjeka bitno se smanjuje provođenjem mjera za sprječavanje pristupa smeđeg medvjeda otpadu. Kontejneri za prikupljanje otpada prije odvoza na smetlište trebaju biti izvan dohvata smeđeg medvjeda. Osim toga, trebaju biti izrađeni od čvrstog metala i uvijek trebaju biti zatvoreni na način da ih smeđi medvjed ne može otvoriti. Treba ih redovito prazniti i nikad ne smije biti otpada oko kontejnera.
 
Kante za otpatke u kućanstvima trebaju biti držane unutar objekta nepristupačnog za smeđeg medvjeda. Smije ih se postaviti na otvoreno isključivo po danu, i to neposredno prije odvoza.
Košare za otpatke u staništu smeđeg medvjeda trebaju biti izrađene od metala i s preklopnim poklopcem koji onemogućava medvjedu da dohvati sadržaj. Također ih treba redovito prazniti.
 
Deponije otpada moraju biti ograđene da smeđi medvjed ne može prići i da se ne može hraniti na smeću. Najučinkovitiji način je ograđivanje deponije električnom ogradom.
 
Ministarstvo apelira da se poduzmu sve mjere opreza, iako su napadi medvjeda izuzetno rijetki, mogu dovesti ljude u opasnost i ugroziti život. Preventivne mjere su važne za sigurnost posjetitelja te kako bi se spriječili potencijalni incidenti u budućem razdoblju.

Pisane vijesti