Ministar Dabro i državni tajnik Beljo pozvali na postupanje i suradnju vezano za prometne nesreće uzrokovane naletom divljači u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marinko Beljo, 29. kolovoza 2024. godine su pozvali na postupanje te međusobnu suradnju Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije i Vatrogasnu zajednicu Vukovarsko-srijemske županije slijedom informacija vezano za čak 44 prometne nesreće naleta divljači na području Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo upozorava da u određenim godišnjim razdobljima, ako nema dovoljno padalina, dolazi do povećane migracije divljači te je potrebna međusobna suradnja pri dodatnoj opskrbi vodom pojilišta, kako bi se ublažile posljedice sušnog razdoblja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Hrvatski lovački savez na temelju Odluke o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima, od dana 31. svibnja 2022. sklopili su Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava namijenjenih za financiranje štete od divljači na vozilima od dana 31. svibnja 2022.

Od 2022. do 2024. ovo Ministarstvo je provelo pet postupaka javne nabave za uslugu osiguranja u slučaju naleta divljači na vozila i svih pet su poništene. S obzirom na to da je prethodna polica osiguranja istekla 1. lipnja 2022., a razdoblje do okončanja postupka javne nabave neće biti pokriveno osiguranjem te da predmetno predstavlja nepredviđeni događaj koji će izazvati visoke troškove i imat će nenadoknadiv utjecaj na lovoovlaštenike i koji događaj nije moguće riješiti u standardnom natječajnom postupku, ovo Ministarstvo je donijelo odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava Hrvatskom lovačkom savezu namijenjenih za financiranje šteta od divljači u prometu do sklapanja ugovora o nabavi police, a visina sredstava iznosi 544.163,51 eura mjesečno. Do sada je isplaćeno ukupno 14,15 milijuna eura.
 
U slučaju da dođe do naleta vozila na divljač, oštećenici se obraćaju Hrvatskom lovačkom savezu. Informacije i uputa za prijavu štete dostupne su na poveznici https://dekra-hls-portal.powerappsportals.com/hr-HR/Customer-Notice/ . Od 21. srpnja 2023. šteta se prijavljuje putem aplikacije za prijavu štete od naleta vozila na divljač.

Pisane vijesti