Program potpore istraživanja usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete sadnog materijala loze za razdoblje od 2024. do 2029. godine

Vlada Republike Hrvatske Odlukom (KLASA: 022-03/24-04/275,URBROJ: 50301-27/22-24-4) od 1. kolovoza 2024. usvojila je Program potpore istraživanja usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete sadnog materijala loze za razdoblje od 2024. do 2029. godine.

Program potpore istraživanja usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete sadnog materijala loze za razdoblje od 2024. do 2029. godine (u daljnjem tekstu: Program)  ima za cilj osigurati zdrave i kvalitetne bazne osnove loznog sadnog materijala autohtonih hrvatskih sorti visoke kategorije koja će biti na raspolaganju rasadničarima u Republici Hrvatskoj za daljnje umnažanje i proizvodnju. Osnivanjem matičnih nasada za predosnovni i osnovni sadni materijal loze omogućiti će se dostupnost i sadnja kvalitetnog i zdravog sadnog materijala i na taj način smanjiti intenzitet širenja fitoplazmi i zaraza novim tipovima virusa.

U sklopu aktivnosti Programa provodit će se i istraživanja vezano za utvrđivanje proizvodnih karakteristika registriranih hrvatskih autohtonih klonova u proizvodnim uvjetima te pripremati izvješća za stručne skupove i sajmove s ciljem upoznavanja proizvođača o prednostima korištenja navedenih klonova i certificiranog sadnog materijala u odnosu na standardni sadni materijal. Ujedno će se provoditi i istraživanja pojave zlatne žutice vinove loze (Flavescence dorée) na autohtonim i novim sortama kako bi se utvrdila mogućnost otpornosti pojedinih sorata na ovu opasnu bolest i njihovo uvođenje u sustavnu proizvodnju odnosno sadnju.

Prihvatljivi korisnici Programa su znanstvene institucije iz sustava znanstvene djelatnosti, odnosno ustanove upisane u Upisnik znanstvenih organizacija sukladno Pravilniku o Upisniku visokih učilišta („Narodne novine" br. 56/23) javno znanstveni instituti osnovani sukladno Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti („Narodne novine" br. 119/22), upisane u Upisniku dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala sukladno Pravilniku o upisu u Upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala (»Narodne novine« br. 8/22) i upisane u  Službeni registar specijaliziranih subjekata sukladno Pravilniku o Službenom registru specijaliziranih subjekata (»Narodne novine« br. 8/22).

Sredstva za provedbu ovoga Programa planirana su u Državnom proračunu RH za 2024. godinu u iznosu od 50.000,00 eura i u projekcijama za 2025. i 2026. godinu, unutar Financijskog plana Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstva) na poziciji A568007 - Zdravstvena zaštita bilja. Ukupna sredstava potrebna za provedbu Programa za šestogodišnje razdoblje iznose  300.000,00 eura.

Pisane vijesti