Hrvatska privremeno obustavila izdavanje odobrenja za unos pošiljki malih preživača iz Grčke i Rumunjske

Zbog nastavka širenja  kuge malih preživača  u Rumunjskoj i Grčkoj i posljedično visokog rizika od unosa ove bolesti u Republiku Hrvatsku putem pošiljki živih životinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odlučilo je  u suradnji s Državnim inspektoratom Republike Hrvatske da  neće izdavati odobrenja za unos pošiljki malih preživača (ovaca i koza) s cjelokupnog teritorija Grčke i Rumunjske u Hrvatsku.

Trenutno ne postoje ograničenja za meso i mesne proizvode malih preživača te ostale proizvode životinjskog podrijetla koji su dobiveni od ovaca i koza a koje su podrijetlom izvan zona ograničenja navedenih država.
 
Odluka je donesena nakon što su nadležna tijela Grčke i Rumunjske izvijestila države članice EU o daljnjem širenju kuge malih preživača u ovim državama i njihovoj odluci kako više neće slati pošiljke  životinja u druge države  članice EU bez njihova odobrenja.
 
Hrvatska je o ovoj odluci obavijestila Europsku komisiju te nadležno tijelo Rumunjske, iz koje je u Republiku Hrvatsku i pristizao najveći broj pošiljki malih preživača.
 
Ova mjera je privremenog karaktera i revidirat će se nakon što nadležna tijela Rumunjske i Grčke izvijeste države članice EU o prestanku širenja kuge malih preživača i opozivu odluke o obvezi dobivanja odobrenja pošiljke živih ovaca i koza od strane država odredišta prije upućivanja s mjesta otpreme. 

Pisane vijesti