Ministar Dabro održao sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a na temu sustava obrane od tuče

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u ponedjeljak 29. srpnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnog tajnika Tugomira Majdaka, načelnika Sektora za biljnu proizvodnju i tržište Miljenka Rakića te predstavnika Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a na temu sustava obrane od tuče.

Klimatske promjene, koje iz godine u godinu dovode do sve većih toplinskih ekstrema i toplinskih valova, uzrokuju i povećanje vodene pare u atmosferi, koja uzrokuje formiranje i razvoj oluja. Tuča je fenomen ograničen na određena područja, javlja se periodično, ali sve češće s više zrna i opasnija. Obrana od tuče provodi se u 13 županija, iako se tuča javlja na cijelom teritoriju RH.

Ministar Dabro je istaknuo zabrinutost zbog sve većih klimatskih promjena te je u suradnji s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i DHMZ-a predložio da se stave sva raspoloživa sredstva na raspolaganje poljoprivrednicima u obrani od tuče.

„Razgovaramo, razmjenjujemo iskustva sa znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve prijedloge. Znanost je u obrani od tuče iznijela svoj stav, koji trebamo uvažavati, ali ćemo nastaviti istraživati i pronalaziti rješenja u suradnji sa znanstvenim dokazima i argumentima, koja će pomoći našim poljoprivrednicima u prilagodbi proizvodnje i ublažavanju šteta. To znači da mi kao Ministarstvo trebamo osluškivati poljoprivrednike na terenu, pratiti druge države i pokušati uz sve dostupne tehnologije doći do novih rješenja za naše poljoprivrednike po pitanju obrane od tuče“, rekao je ministar Dabro.

Na sastanku se poseban naglasak stavio na očuvanje ljudskih života, kao i važnost ranog upozorenja na vremenske neprilike. Potrebno je uložiti dodatne napore i stvaranje zaliha materijala, poboljšanje infrastrukture na ugroženim područjima, koji svake godine trpe štete od nevremena.

U skladu sa Zakonom, operativnu obranu od tuče provodi Državni hidrometeorološki zavod te se provedba sustava obrane od tuče financira sredstvima državnog proračuna i uplatama županija branjenog područja (s do 1% sredstava proračuna županije).
 
Za ublažavanje od vremenskih nepogoda kroz Program potpore poljoprivrednim proizvođačima u 2023. godini osigurana je potpora u iznosu od 25.000.000,00 EUR, korisnicima je ukupno isplaćeno 24.640.830,37 eura. S ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima u 2024. godini u Državnom proračunu potrebno je osigurati 1.115.700 EUR od čega 564.700 EUR iz Državnog proračuna, a ostatak (551.000 EUR) financiraju županije.
 
U sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH za razdoblje 2023.-2027. dodjela potpore za sufinanciranje premije osiguranja za police osiguranja nastavila se  kroz intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednicima je na raspolaganju preko 70 milijuna eura u petogodišnjem razdoblju, a visina i intenzitet potpore ostali su isti.

Zajednički cilj RH i EU je da uz niz intervencija pomogne poljoprivrednicima, da se kroz određeni vremenski period prilagodi klimatskim promjenama, shvate važnost osiguravanja svojih površina te kroz preciznu poljoprivredu, pametne tehnologije i digitalizaciju nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju bez obzira na vremenske uvjete. Zajedničkim djelovanjem krajnji cilj će se ispuniti i dovesti do povećanja otpornosti poljoprivredne proizvodnje na prirodne nepogode.

Pisane vijesti