Rješenje o određivanju zona ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva zaprimilo je 19. srpnja 2024. godine službenu obavijest nadležnog veterinarskog tijela Bosne i Hercegovine o potvrdi afričke svinjske kuge (ASK) u držanih ( domaćih) svinja  na području naselja Vinjani (objekt s ukupno 30 svinja držanih na otvorenom)  i  Broćanac ( objekt s ukupno 10 svinja)  u općini Posušje.  Bolest je u uzgojima na području BIH potvrđena dana 18. srpnja 2024. godine.

Lokacija potvrđene ASK u Bosni i Hercegovini u naselju Vinjani nalazi se 871 m od granice s Republikom Hrvatskom. U skladu s odredbama Zakona o zdravlju životinja, pri pojavi bolesti kategorije A (ASK), nadležno tijelo dužno je odrediti zonu zaštite i zonu nadziranja u krugu od 3 i 10 km od lokacije potvrđenog izbijanja bolesti i na području Republike Hrvatske.
 
Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donijelo je novo Rješenje kojim se, zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Bosne i Hercegovine, zonama ograničenja određuju sljedeća područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji:

zona zaštite:
  • grad Imotski,  naselje Gornji Vinjani    

zona nadziranja:
  • grad Imotski, naselja Donji Vinjani, Glavina Donja, Glavina Gornja, Imotski i Medvidovića Draga
  • općina Podbablje, naselja Grubine, Hršćevani i Kamenmost
  • općina Proložac: naselja Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet
  • općina Zmijavci, naselje Zmijavci 
U navedenim zonama primjenjuju se mjere ograničenja određene za zonu zaštite i zonu nadziranja propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj ( NN 8/24, 21/24 i 32/24).
 
Pozivaju se svi subjekti koji drže svinje na pojačani oprez te obvezu da svaku sumnju na bolest životinje žurno i bez odgađanja prijave svom veterinaru. Također, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva poziva sve dionike na dosljednu primjenu svih propisanih biosigurnosnih mjera kako bi se širenje ove opasne bolesti na uzgoje domaćih svinja i  u populaciju divljih svinja svelo na najmanju moguću mjeru.

ASK lako se prenosi svježim mesom i proizvodima od mesa svinja stoga se apelira i na građane da isto kupuju na samo za to registriranim i odobrenim objektima.

Pisane vijesti