Radni sastanak ministra Dabre i veleposlanika Hellbacha

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro se u četvrtak 18. srpnja 2024. godine sastao s Christianom Hellbachom, veleposlanikom Delegacije Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj. Sastanku su nazočili Jakša Petrić, načelnik sektora za EU poslove i međunarodnu suradnju, Irena Georgivska, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju,  Igor Kolman, savjetnik za politiku i odnose s javnošću te Sniježana Slijepčević, Odjel za gospodarstvo.

Kontinuirana suradnja između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke na području poljoprivrede do sada se odvijala kroz zajedničke projekte, putovanja i seminare, ali i nastupe na sajmovima. Kada je riječ o uspješnoj zajedničkoj suradnji posebno treba izdvojiti Zeleni tjedan u Berlinu, na kojem je RH prije četiri godine bila zemlja partner.

Njemačka se od 2010. godine redovno nalazi na prvom mjestu, kao najznačajniji hrvatski partner u vanjskoj trgovinskoj razmjeni. U 2023. godini u Njemačku je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 317, 5 milijuna eura.

Ministar Dabro je naglasio koliko je važno poslovanje hrvatskih i njemačkih firmi te da će Ministarstvo uvijek biti na raspolaganju glede svake pomoći u smislu pojednostavljenja i optimizacije poslovnih procesa. Nastavno na veliki interes hrvatskih proizvođača i značenje njemačkog tržišta za hrvatske poljoprivrednike, potrebno je i dalje ulagati u dobre odnose dviju zemalja.

Ministar Dabro se zahvalio veleposlaniku Hellbachu na konstruktivnom razgovoru, razmjeni znanja i iskustava te naglasio da je s ciljem daljnjeg intenziviranja međusobnih odnosa, pozvao bavarsku ministricu prehrane, poljoprivrede, šumarstva i turizma, Michaelu Kaniber u službeni posjet Republici Hrvatskoj, za koji je predloženo da se održi tijekom ljetnih mjeseci 2024. godine.

„Smatram kako je upravo jačanje bilateralne suradnje jedan od važnih koraka prema pozicioniranju hrvatskih proizvođača na inozemnom tržištu“, zaključio je ministar Dabro.

Pisane vijesti