Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro na Vijeću ministara poljoprivrede o važnosti demografske obnove i ulaganja u razvoj ruralnih područja

U Bruxellesu je dana 15. srpnja 2024. godine održano prvo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva pod mađarskim predsjedanjem na kojem je Hrvatsku predstavljao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Mađarsko predsjedništvo je organiziralo razmjenu mišljenja o opstanku ruralnih područja s aspekta generacijske obnove i demografije. Ministar Dabro tom je prilikom istaknuo: „Ovo je za Hrvatsku iznimno važna tema, koja je u fokusu rada ove hrvatske Vlade, a važna je i meni osobno jer dolazim iz Slavonije i iz prve ruke svjedočim svim negativnim trendovima. Zajednička poljoprivredna politika ima ključnu ulogu u razvoju ruralnih područja i povećanju kvalitete života, ali ne može samostalno odgovoriti na sve izazove. Ruralu je potreban holistički pristup, dobra koordinacija svih EU politika i primjereno financiranje. Pozitivan pomak je postojanje političke volje i predanosti da se svi dosadašnji i budući napori materijaliziraju i mijenjaju demografsku sliku Europe i naših ruralnih područja. Odluke i smjernice na EU razini važna su politička poruka, ali neće same od sebe riješiti probleme ako mi na nacionalnoj i lokalnoj razini zajednički ne povećamo napore u skladu s potrebama stanovništva i u skladu s našim nacionalnim ciljevima. Nedavno smo usvojili Strategiju demografske revitalizacije i na njezinoj provedbi već sad intenzivno radimo. Znamo da Hrvatska nije usamljena po ovom pitanju, europsko stanovništvo sve je starije, a ruralna područja sve praznija. Nama, ministrima zaduženima za poljoprivredu, pitanje generacijske obnove i revitalizacije ruralnih područja nikada ne izlazi iz fokusa jer pri svakoj odluci uvijek postavljamo pitanje tko će za deset, petnaest, dvadeset godina proizvoditi hranu ako ne privučemo mlade i ne osiguramo im kvalitetan i ispunjen, suvremen način života u ruralnim područjima.“
 
Od ostalih tema ističemo trgovinska pitanja povezana s poljoprivredom, gdje su ministri razmijenili mišljenja na temelju informacija o posljednjem razvoju događaja po pitanju trgovinskih sporazuma i trgovinskih odnosa s trećim zemljama, koje je prezentirala Europska komisija. Globalna trgovina poljoprivrednim proizvodima, kao i trgovinski odnosi s trećim zemljama, imaju izravne i neizravne učinke na europske pa tako i hrvatske proizvođače hrane, ali i na potrošače. Stoga se Hrvatska u ovim pitanjima zalaže za zaštitu interesa i jednih i drugih u svim trgovinskim sporazumima.
 
Na radnom ručku ministri su razmijenili mišljenja o važnosti očuvanja europske tradicionalne prehrane, a ministar Dabro je i ovom prilikom podsjetio da se u središte tih promišljanja uvijek moraju staviti poljoprivredni proizvođači i zaštita interesa potrošača.
 
Na marginama Vijeća ministar Dabro je održao bilateralni sastanak s austrijskim kolegom Norbertom Totschingom na kojem su se dotakli tema od zajedničkog interesa, poput pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike.
 
 

Pisane vijesti