Ministar Dabro sudjelovao na otvorenju novog pogona za preradu rajčica Podravke

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u utorak 16. srpnja 2024. godine u Varaždinu sudjelovao na otvorenju novog pogona za preradu rajčica Podravke u nazočnosti Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva Ante Šušnjara, ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damira Habijana te predsjednice Uprave Podravke Martine Dalić.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić rekla je da ta investicija nije samo zamjena stare linije za novu, već je povezana s povećanjem poljoprivredne proizvodnje za Podravkine potrebe i širenjem mreže kooperanata.

"Radi se o investiciji vrijednoj 13 milijuna eura od koji je 6,1 milijun eura uložen u tehnologiju i proizvodnu liniju, 5,3 milijuna eura u prostore za skladištenje, a dio investicije je i ulaganje 1,8 milijuna eura u poljoprivrednu mehanizaciju", izvijestila je.

Novi pogon ima između tri i tri i pol puta veći kapacitet od pogona u Umagu zatvorenog prošle godine i omogućit će povećanje površina pod rajčicom za pet do šest puta u odnosu na površine s tom kulturom koje je tvrtka imala u Istri, rekla je Dalić.
"Preradom u novom pogonu Podravka će ostvariti samodostatnost u rajčici. To znači da će svi naši glavni proizvodi od rajčice biti od ovoga ljeta u cijelosti proizvedeni od rajčice s hrvatskih polja", rekla je Dalić.

Kazala je i kako poljoprivreda može biti korisna za uključivanje u društvo izrazito osjetljivih i ugroženih skupina kao što su bivši ovisnici. 

"Ponosni smo što je zadruga Pontes Salutis koja radi na uključivanju u društvo osoba koju su prošle program oporavka u zajednici Cenacolo, naš kooperant", rekla je Dalić.

Plenković: Značajna proizvodna investicija

Premijer Andrej Plenković koji je gostovao na otvorenju, iskazao je zadovoljstvo što je riječ o investiciji u proizvodnju te ocijenio da je to sjajan primjer dobre organizacije i vizije samodostatnosti Podravke u poljoprivrednoj proizvodnji.
S obzirom na ovu novu veliku investiciju, Podravkino preuzimanje poljoprivrednog dijela Fortenove dobiva svoj puni smisao, istaknuo je. Dodao je da je riječ o ogromnoj investiciji za hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu, povezivanju domaćih poljoprivrednih giganata te ostanku hrvatske zemlje u hrvatskim rukama, što je ocijenio najvažnijim.

"Zato je cijeli ovaj proces, uz ovaj investicijski ciklus, plus ovako velika akvizicija vrijedna oko 330 milijuna eura, ogromna iskorak za Podravku i potvrda njenog dobrog poslovanja, zahvaljujući vodstvu i radnicima", rekao je premijer.

Naglasio je da su samodostatnost i prehrambena sigurnost za svaku državu u današnjim globalnim okolnostima posebno važne, s obzirom na brojne krize, klimatske promjene i česte vremenske nepogode.

"Sve to utječe na sigurnost opskrbe hranom, njenu kvalitetu i dostatnost i zato je jako dobro da sve ove investicije čine dio mozaika šireg okvira naše politike koja se odnosi na poljoprivredu i koja nastoji pojačati proizvodnju i kompanije", rekao je Plenković.
Ocijenio je da su Podravkini uspjesi plod promišljene strategije i da će osigurati  nova radna mjesta, veće plaće i kvalitetniji život. 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je čestitao Upravi Podravke na novom pogonu, koji će osigurati povećanje samodostatnosti u proizvodnji industrijskog povrća, omogućiti povećanje kapaciteta za preradu svježe rajčice i transformaciju proizvodnje, koja je još jedan značajan korak prema modernizaciji, te otvaranju novih radnih mjesta lokalnoj zajednici.

Podravka nastavlja kontinuirano ulagati u budućnost kroz različite edukacije poljoprivrednika, preciznu poljoprivredu te obnovljive izvore energije, koji je pozicioniraju kao predvodnika u industriji u RH, a proizvodi Podravke nastavljaju zadovoljavati vjerne kupce širom svijeta.

Izvor: (Hina)
Foto: Vlada RH

Pisane vijesti