Bilateralni sastanak potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre sa saveznim ministrom poljoprivrede, šumarstva, regija i vodnog gospodarstva Republike Austrije Norbertom Totschnigom

Tijekom sastanka Vijeća ministara je održan i  bilateralni sastanak s austrijskom delegacijom. Uz ministra  Totschniga sastanku su nazočili Harald Welsch, zamjenik šefa kabineta ministra te Karin Bik-Bernhard, glasnogovornica Posebnog odbora za poljoprivredu. Hrvatsku delegaciju je predvodio ministar Josip Dabro u pratnji  Paule Letunić, zamjenice stalne predstavnice, Nikše Tkaleca, glasnogovornika Posebnog odbora za poljoprivredu te Božice Rukavine iz SPRH-EU.

Na samom su početku oba ministra naglasila dugotrajne dobre odnose između Austrije i Hrvatske, kao i želju za nastavkom tih odnosa. Ujedno je austrijski ministar zahvalio na hrvatskoj potpori za njihovu točku na Vijeću koja se odnosila na Europsku poljoprivredu i šumarstvo, a u kojoj je istaknuta važnost tih sektora za prosperitetnu i konkurentnu Europu. Ministar Dabro je istaknuo i dugotrajne dobre odnose s  kolegama iz austrijskog veleposlanstva u Zagrebu. Također, spomenuo je i posjet austrijskih stručnjaka iz austrijske Poljoprivredne komore i poljoprivrednika Osječko-baranjskoj županiji u lipnju ove godine. Tom su prilikom s hrvatskim kolegama razmijenili iskustva iz područja ratarstva i sjemenarstva. Kao primjer vrlo dobre suradnje u praksi naveo je izbor za najbolji OPG koji se održava u HR već 11 godina zaredom na kojem je prisutan i predsjednik Uprave Spara u Hrvatskoj. Spar omogućuje pobjednicima natjecanja da svoje proizvode plasiraju u tom trgovačkom lancu te im se time znatno olakšava plasman proizvoda.

Jedna od tema sastanka je bila status zaštite vukova, a osim toga razgovaralo se o pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike te o prodaji poljoprivrednih proizvoda na tržnicama.

Vezano za pojednostavljenje ZPP-a, ministar Totschnig je izrazio zadovoljstvo u odnosu na mogućnost većih potpora ekološkoj poljoprivredi na provedbenoj razini Uredbe o ZPP strateškim planovima. Navodi važnost većih ulaganja u ekološku proizvodnju, čime će se omogućiti bioraznolikost. Ministar Dabro je istaknuo da budućnost ZPP-a zabrinjava poljoprivredne proizvođače te je posebno pozdravio austrijsku intervenciju u kojoj je naglašena potreba daljnjeg pojednostavljenja i uklanjanja administrativnih prepreka u budućnosti.

„Od nove Komisije očekujemo da uravnoteži različite politike EU te da osigura adekvatan proračun za postavljene ciljeve. Na taj način odgovoriti će se i na demografske izazove uz doprinos generacijskoj obnovi, kao i očuvanju ruralnih područja, što je naš nacionalni interes.“, rekao je ministar Dabro.

Status zaštite vukova izrazito je važna tema za Austriju pa je ministar Totschnig naglasio kako se poljoprivrednici  boje napada vukova u nadolazećoj sezoni ispaše. Ističe da je prošli tjedan Europski sud pravde donio odluku koja potvrđuje strogu zaštitu vuka, koja je propisana EU zakonodavstvom (Direktivom o staništima). Ministar Dabro je naveo kako i u Hrvatskoj postoji tendencija porasta šteta od vukova te da je potrebno težiti rješenju.

Prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama

Ministar Dabro posebno se zanimao za austrijski model plasmana poljoprivrednih proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na tržnicama, naime, austrijski OPG-ovi uživaju određene porezne povlastice kada prodaju svoje proizvode izravno na tržnici te se ministar Dabro interesirao na koji način je taj proces uređen u Austriji kako bi u perspektivi mogli usvojiti elemente istog modela za Hrvatsku. Ujedno postavljeno je i pitanje vezano za kontrolu odnosno na koji način se ta prodaja kontrolira od strane inspekcija. Ministar Totschnig je istaknuo da je to bio strateški proces s jasnom vizijom potpore malim poljoprivrednicima u Austriji budući da u austrijskoj poljoprivredi prevladavaju mali OPG-ovi pa je takva strategija po mnogo osnova u ovom trenutku najpogodnija za male proizvođače.

„Osobno držim kako bi takav pristup uvelike potaknuo naše proizvođače da se afirmiraju i održe kontinuitet svog poslovanja. Posebno mi je drago što je istaknuta spremnost od strane austrijske delegacije za suradnju po ovoj temi kako bi se detaljnije prezentirala njihova praksa na sastanku koji se može organizirati u dogledno vrijeme u Hrvatskoj.“, kazao je ministar Dabro.

Na kraju sastanka ministar Dabro je zahvalio austrijskom kolegi na spremnosti za suradnju te su zaključili kako Austrija i Hrvatska imaju dug kontinuitet dobre suradnje. Izrazili su volju za nastavkom razgovora o svim zajedničkim temama, a za najveći prosperitet poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje za Austriju i Hrvatsku, ali i sve članice EU.
 
 

Pisane vijesti