Ministar Dabro sudjelovao na sastanku Vlade Republike Hrvatske s Hrvatskom zajednicom županija, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u srijedu 10. srpnja 2024. godine u Sisku sudjelovao na sastanku Vlade Republike Hrvatske s Hrvatskom zajednicom županija, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatskom zajednicom općina.

Teme sastanka su bile obnova i revitalizacija potresom pogođenih područja, mjere za borbu protiv klimatskih promjena, ublažavanje posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, aktivnosti u daljnjem unaprjeđenju standarda sustava obrazovanja te uloga različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite.

Dodijeljeni su ugovori iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne i regionalne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta, ugovori o financiranju iz „Programa revitalizacije depriviranih područja Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije“ za Sisačko-moslavačku županiju, kao i ugovori o privremenom sufinanciranju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2024. godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je informirao o ublažavanju posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, dok je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković govorila o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena.

„Kada govorimo o konkretnoj potpori Sustavu obrane od tuče, vidimo kako je za 2023. godinu u državnom proračunu osigurano 2,1 milijuna eura, od čega 900 tisuća eura od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Po uzoru na iskustvo ublažavanja šteta u poljoprivredi uzrokovanih prirodnim nepogodama iz 2023. godine, u pripremi je Program pomoći zbog nastalih šteta od prirodnih nepogoda u poljoprivredi za 2024. Za donošenje navedenog Programa potrebno je zadovoljiti dva uvjeta. Prvi uvjet se odnosi na proglašenje prirodne nepogode od strane županija, a drugi na prijavu štete u Registru šteta od strane županija, pri čemu je rok za unos podataka 60 dana od proglašenja prirodne nepogode. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva će u sklopu plana zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske predložiti izmjene i dopune Zakona o sustavu obrane od tuče“, rekao je ministar Dabro.

Vlada RH je ukupno kroz EU sredstva i državni proračun osigurala 1,3 milijarde eura do 2030. za zelenu i digitalnu tranziciju te razvoj održivog turizma.

Pisane vijesti