Ministar Dabro u radnom posjetu UŠP Vinkovci

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u ponedjeljak 8. srpnja 2024. godine u nazočnosti voditelja Uprave šuma podružnice Vinkovci Krasnodara Sabljića te upravitelja šumarije Otok Zvonimira Rukavine obišao područje Spačvanskog bazena, koji je najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi i Poseban rezervat šumske vegetacije „Lože“. Ovom je prilikom ministar Dabro izišao na teren kako bi ocijenio stanje drvne sirovine, štete nakon olujnih nevremena i stanje kvalitete sirovine nakon napada nametnika.

Ministar Dabro se upoznao s problemom drvne mase na cesti u Spačvanskom bazenu. Trenutno se na cesti nalazi oko 200 000 kubika, od čega 41 000 kubika hrasta (FI), 20 000 kubika hrasta (FII) te 102 000 kubika pilanskih trupaca. U šumi se još nalazi 7007 kubika hrasta (FI) te 4000 kubika hrasta (FII).

„Drvna industrija te proizvodnja namještaja, pored ekonomskog, imaju socijalni značaj zapošljavajući i zadržavajući stanovništvo u malim sredinama. Drvna industrija je od strateške važnosti za gospodarstvo RH jer je bitna i za energetsku održivost zemlje. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano nastavlja motriti na probleme nametnika i svjesni smo da sirovina ne smije dugo stajati jer tako znatno gubi na kvaliteti, potrebno je što prije sanirati ovaj problem i staviti sirovinu na tržište. Ministarstvo će nastaviti s mjerama i aktivnostima za poticanje održivog razvoja i konkurentnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, kako institucionalno, tako i financijski“, kazao je ministar Dabro.

„U suradnji s Upravom društva,  naš cilj je očuvanje radnih mjesta i zadržavanje mladih kroz nova radna mjesta. Prioritet nam je poticanje malih i srednjih proizvođača te osiguranje dovoljnih količina ogrjeva svakom kućanstvu. U gospodarskom kontekstu, krajnji cilj je razvoj drvnog sektora i da što više drvne mase ostane u našem kraju“, zaključio je voditelj Sabljić.

„Nakon olujnih nevremena, najveće štete su u Šumariji Otok, gdje je razoran vjetar povaljao šumu staru 100 godina. Sanacija terena trajat će godinama, mnogo duže njena obnova te je pred nama golem posao“, rekao je upravitelj Rukavina.

Ministar Dabro je obišao Poseban rezervat šumske vegetacije „Lože“, koji predstavlja rezervat stare hrastove šume te je između ostalog namijenjen znanstvenim istraživanjima, kao i edukaciji učenika i studenata.

Pisane vijesti