„Partnerstvo za budućnost“ Politički forum o unapređenju istraživanja i inovacija u Srednjoj i Istočnoj Europi u okviru održivog upravljanja prirodnim resursima, sigurnosti prehranih susatava i razvoja politika bioproizvodnje


 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak sudjelovao je u četvrtak 4. srpnja 2024. godine na Političkom forumu o unapređenju istraživanja i inovacija u Srednjoj i Istočnoj Europi u okviru održivog upravljanja prirodnim resursima, sigurnosti prehrambenih sustava i razvoja politike bioproizvodnje „Partnerstvo za budućnost“.

Forum „Partnerstvo za budućnost“ se održao u Stalnom predstavništvu Republike Mađarske pri Europskoj uniji u Briselu u okviru Mađarskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Na Forumu su uz državne tajnike iz država članica BIOEAST inicijative sudjelovali i predstavnici glavnih uprava Europske komisije nadležnih za poljoprivredu, ruralni razvoj, istraživanja i inovacije te predstavnici drugih tijela Europske unije. Uz državnog tajnika Tugomira Majdaka na Forumu su sudjelovale Doris Komerički, nacionalna kontakt točka za BIOEAST i Nada Sirotić, savjetnica za istraživanja, inovacije i svemir u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.
 
Tijekom Foruma predstavljena je Zajednička deklaracija koju su potpisali ministri poljoprivrede i ministri istraživanja iz država članica BIOEAST inicijative Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije s obzirom da su ove države manje zastupljene u projektima financiranima iz Programa Europske unije za istraživanja i inovacije - Obzor Europa.
 
Potpisivanjem Zajedničke deklaracije ministri poljoprivrede i ministri istraživanja iz država članica BIOEAST inicijative potvrdili su važnost proizvodnje i prerade lokalne biomase te značaj istraživanja i razvoja u području biogospodarstva i ukazali na potrebu osiguranja potrebnih sredstava za istraživanje i inovacije, među ostalim i kroz novo partnerstvo čiji će fokus biti usmjeren na: tlo, slatku vodu, sigurnost prehrambenih sustava i bioproizvodnju.
 

Pisane vijesti