Ministar Dabro održao sastanak s ministricom Vučković i županom Dobroslavićem

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je održao sastanak u utorak 25. lipnja 2024. godine u nazočnosti ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković, državnog tajnika Zdravka Tušeka, predsjednika Uprave HŠ Nediljka Dujića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Ministarstva zelene tranzicije i zaštite okoliša. 

Glavne teme sastanka su bile gradnja u vinogradima Komarna, navodnjavanje, Centar za agrume te darovanje zemljišta Hrvatskih šuma u Metkoviću za gradnju osnovne škole. 

Ministar Dabro je saslušao sve probleme predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, naglasio je da će razgovarati o Centru za agrume, perspektivi tog objekta i ljudi koji će raditi u njemu. Zatražio je da se dostave prijedlozi koje Ministarstvo može napraviti po pitanju navodnjavanja s obzirom na komplikacije na terenu. 

„Imamo zajedničke ciljeve i želimo nastavak suradnje između dva ministarstva, gdje imamo zajedničke nadležnosti. Projekt navodnjavanja je jako bitan i moramo otkloniti probleme koje imamo. Jedan od ciljeva Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije je javna lokalna infrastruktura, koja je cilj i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva“, rekla je ministrica Vučković. 

„Dolina Neretve je oduvijek plodno tlo te ima veliki potencijal proizvodnje agruma. Trenutno se nosimo s određenim izazovima povećane zaslanjenosti tla i tražimo na koji način riješiti taj problem. Jedno od rješenja je izgradnja velike brane na Neretvi, koja bi osigurala dotok slatke vode te smatramo da to treba biti od strateškog interesa za RH. U dolini Neretve postoji velika potreba za Centrom agruma, koji bi bio savjetodavna i uslužna zgrada. Jedan od problema koji nas posebno zabrinjava je gradnja u zaštićenom području u Komarni. Želimo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva imati zajednički pristup prema tom problemu.“, kazao je župan Dobroslavić. 

„Molimo vas pismo namjere za darovanje zemljišta Hrvatskih šuma u Metkoviću za gradnju osnovne škole, da ide prema Ministarstvu i dalje na Vladu, za nas nema prepreka, samo treba procedura“, rekao je ravnatelj HŠ Nedjeljko Dujić. 

„Ključ za rješavanje problema je potpora Vlade RH, ministarstava i županije. Obećavam vam dolazak u Županiju i želim da uskoro kod vas organiziramo sastanak“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro. 

Pisane vijesti