U Luxembourgu održano posljednje Vijeće ministara poljoprivrede pod belgijskim predsjedanjem

U Luxembourgu je dana 24. lipnja 2024. održano posljednje Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva pod belgijskim predsjedanjem. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik Tugomir Majdak.

Europska komisija je predstavila Komunikaciju o održivom ribarstvu u Europskoj uniji: trenutno stanje i smjernice za 2025. godinu.

Izaslanstvo Latvije pod točkom razno je izvijestilo o utjecaju djelovanja Rusije u Baltičkom moru i jedinstvenom tržištu EU, a njemačka delegacija o budućem razvoju ribarskih odnosa s Norveškom.

Belgijsko predsjedništvo izvijestilo je o statusu zakonodavnih aktivnosti na kraju svojeg predsjedanja i to o Prijedlogu uredbe o uspostavi okvira za praćenje otpornih europskih šuma, o stanju rasprava o Prijedlogu uredbe o proizvodnji i stavljanju na tržište biljnog reprodukcijskog materijala (BRM) i o Prijedlogu Uredbe o proizvodnji i prometu šumskog reprodukcijskog materijala (ŠRM), kao i o stanju Uredbe o zaštiti životinja tijekom prijevoza te na kraju, o rezultatima Simpozija: Iskustva i perspektive o sustavima označavanja prehrambenih vrijednosti na prednjoj strani pakiranja proizvoda.

Rumunjska je pod točkom razno Vijeću predstavila svoj zahtjev da kupnja rasplodnih životinja bude prihvatljiv trošak unutar Strateških planova, Bugarska je predložila mjere za sprječavanje gubitka sredstava i smanjenje administrativnog opterećenja u upravljanju sredstvima EAFRD-a, a Bugarska i Rumunjska zajedno su predložile povećanje ili ukidanje  individualnog ograničenja za poduzetnike u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji prema Privremenom kriznom i tranzicijskom okviru za državne potpore.
 
Pod točkom razno državni tajnik Majdak je informirao Vijeće o značajnoj šteti na poljoprivrednim površinama u istočnoj Hrvatskoj uslijed vremenskih nepogoda u prvoj polovici 2024. godine. Tom je prilikom podsjetio na hrvatsko-slovenski prijedlog fleksibilnog i učinkovitog ad hoc kriznog mehanizma, a najavio je i mogućnost traženja aktivacije Poljoprivredne pričuve kako bi se pomoglo poljoprivrednicima čije je proizvodni potencijal narušen uslijed loših vremenskih prilika.

Ministri su po prvi puta raspravljali i o nacrtu Zaključaka Vijeća o budućnosti poljoprivrede u EU te se očekivalo usvajanje istih, no oko konačnog prijedloga nije postignut jednoglasan dogovor pa su usvojeni Zaključci Predsjedništva uz potporu 26 država članica.

Hrvatska je dala podršku Zaključcima koji daju jasan signal javnosti i institucijama da je poljoprivreda strateški važna za Europsku uniju i da se pri donošenju svih politika treba sagledati utjecaj na poljoprivrednike i sigurnost opskrbe hranom. Istaknuta je i ključna uloga poljoprivrede za revitalizaciju ruralnih područja i generacijsku obnovu, ali i zelenu tranziciju za što je potrebno osigurati primjerena sredstva.

Pisane vijesti