Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u utorak 18. lipnja 2024. godine održao sastanak u nazočnosti državnih tajnika Mladena Pavića, Tugomira Majdaka i Zdravka Tušeka, ravnateljice Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željke Gudelj Velaga, ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište i biljnu proizvodnju Sandre Zokić, ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever Koren, ravnatelja APPRRR-a Antuna Vujića i predstavnika Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Predložene teme sastanka od strane HPK su: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, isplata potpora, izmjena Strateškog plana, mehanizam zaštite cijena, kontrola uvoza proizvoda, protugradna obrana, Nacionalna omotnica, pokretanje i ustrojavanje Uzajamnog fonda i zahtjevi maslinara i uljara.

Ministar Dabro na sastanku je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva svjesno kako je ovo teška godina i da će nastojati učiniti sve što je moguće kako bi se našla optimalna rješenja, predložio je nove mjere i dodatne potpore. Također, Ministarstvo je, pored spremnosti za dodatne potpore, još jednom ukazalo da je potrebna zajednička suradnja, poticanje proizvodnje i udruživanje koji će dovesti do unaprjeđivanja čitavog sustava.

„Izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu je prioritet, problem koji se nije desetljećima riješio. Ministarstvo će analizirati dosadašnje učinke Zakona i slušati prijedloge za poboljšanje raspolaganja zemljištem donošenjem novog Zakona“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Pisane vijesti