Galopske utrke kao dio mjera Nacionalnog programa za toplokrvne pasmine konja

Dana 15. lipnja 2024. godine na Hipodromu u Zagrebu održane su međunarodne galopske utrke, koje su ponovno organizirane nakon pet godina neodržavanja. Galopske utrke organizirane su kao dio mjera Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u Republici Hrvatskoj 2021.-2025., Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Naime, još od 2015. godine, Ministarstvo putem spomenutog Nacionalnog programa osigurava potporu uzgajivačima, ali i organizatorima sportskih natjecanja u cilju postizanja genetski vrjednijeg i tržišno konkurentnijeg uzgoja konja, ali i osiguravanja kontinuiteta održavanja konjičkih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Dodatni poticaj sektoru sportskog konjogojstva pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva prepoznavši značaj održavanja sportskih natjecanja čime se u Državnom proračunu osigurao iznos od 300.000,00 eur godišnje za 2024. i 2025. godinu. Navedeno je rezultat izmjena Nacionalnog programa čime se osiguralo gotovo dvostruko povećanje raspoloživih sredstava na godišnjoj razini u preostalom programskom razdoblju.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, doc. dr. sc. Zdravko Barać je u ime Potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre, uručio pehar pobjednicima najvažnije međunarodne galopske utrke trkaćeg dana „XX. Trail Stakes“ na kojoj su se natjecali engleski punokrvni konji starosti 3 godine.
 
Fotografije: ©Hrvatski galopski savez

Pisane vijesti