Održan prvi Dubravski stočarski sajam

Na sajmišnom prostoru općine Dubrava dana 16. lipnja 2024. godine održan je Prvi Dubravski stočarski sajam u organizaciji Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) i općina Dubrava a uz potporu Zagrebačke županije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Cilj manifestacije je okupljanje i motiviranje uzgajivača, poglavito mladih i djece za obnovu redovitog sajmovanja a kao glavni događaj je organizirana revija mladih uzgajatelja ZG SIM-a, prodaja genomski testiranih grla za rasplod te grla za tov.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, doc.dr.sc. Zdravko Barać pozdravio je prisutne u ime potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre, istaknuvši kako je stočarstvo grana s najvećom dodanom vrijednošću u poljoprivredi. Navodi da je Ministarstvo svjesno ekonomskih pritisaka na sektor poljoprivrede kojima je bilo izloženo prethodnih godina te je iz tog razloga bio donesen niz mjera potpore kako bi se održala stabilnost sektora.

Početkom godine je donesen Program državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala vrijedan preko 18 milijuna eura čije su mjere značajno usmjerene na mliječno govedarstvo i uzgojna udruženja. Ističe programe potpore kojima su korisnici uzgojna udruženja, a koji imaju za cilj unaprjeđenje uzgojno selekcijskog rada, a to su Mjera 4. Potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2024. - 2026. godine vrijedna 2.4 milijuna eura te Program potpore uzgojnim udruženjima za provođenje genomskog vrednovanja kao nadogradnje genetskog vrednovanja za razdoblje 2021. - 2026. godine vrijedan 180 tisuća eura. Navedeni programi su posebno bitni za uzgajivače s područja Zagrebačke županije obzirom na razvijenost uzgoja i implementaciju suvremenih tehnika, poput genomskog testiranja.

Pisane vijesti