TAIEX studijski posjet predstavnika crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić sa suradnicima iz Sektora fitosanitarne politike, u ponedjeljak 10. lipnja 2024. godine primila je predstavnike crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva na radni tjedan u svrhu nastavka bilateralne suradnje u provedbi usklađivanja zakonodavstva u području biljnog zdravstva i fitosanitarne politike.

Vlada Crne Gore zatražila je tehničku pomoć Europske komisije radi usklađivanja s pravnim okvirom EU-a te se u tjednu od 10. do 14. lipnja 2024. provodi studijski posjet predstavnika Crne Gore u Republici Hrvatskoj pod nazivom „TAIEX Study Visit on Contingency planning and implementation of eradication measures for Anoplophora chinensis" (TAIEX Case ID AGR IND/STUD 84627133549).
 
Tijekom pet radnih dan gosti iz Crne Gore posjetit će Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu - Centar za zaštitu bilja, Hrvatski šumarski institut te Graničnu kontrolnu postaju Stara Gradiška. Za vrijeme održavanja studijskog posjeta, službenici Sektora fitosanitarne politike održat će cijeli niz različita izlaganja koja će crnogorskim kolegama svakako biti od pomoći u njihovom daljnjem radu.
 
U posjetu navedenim institucijama, koje su dionici sustava biljnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, organizirani su susreti s hrvatskim stručnjacima te obilazak laboratorija i provedba praktičnih dijelova nadzora i kontrola, a sve u cilju da gosti iz Crne Gore iz prve ruke uvide stvarnu situaciju na terenu te da doživljena iskustva prenesu i primjene u svojoj zemlji.
 
Crnogorski stručnjaci su tijekom prvog dana istaknuli da imaju pozitivna iskustva u suradnji s hrvatskim stručnjacima u području fitosanitarne politike i biljnog zdravstva te su se ravnateljici Zokić zahvalili na velikodušnom gostoprimstvu.
 

Pisane vijesti