Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Dabro u obilasku područja pogođenog nevremenom

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro u utorak je posjetio Ilok kako bi se upoznao s razmjerima šteta nastalih tijekom nevremena te je obećao pomoć Vlade i resornog ministarstva svim poljoprivrednicima kojima su stradale poljoprivredne kulture.

„Štete su zaista velike i to posebno u dijelovima gdje je nevrijeme sa svojom najjačom snagom pogodilo to područje. Još moramo utvrditi koji su razmjeri štete, ali ona je na nekim dijelovima od 80 do 100 posto. Došlo je do velikih oštećenja na višegodišnjim nasadima tako da na nekim dijelovima u slijedeće dvije godine sigurno neće biti roda, a upitno je i u kojoj mjeri će se ti nasadi u budućnosti oporaviti“, rekao je ministar Dabro nakon obilaska Iloka.

Obećao je da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada pomoći poljoprivrednicima koji su imali oštećenja i to ne samo onima iz Iloka nego i iz svih drugih gradova i općina gdje se dogodilo nevrijeme i gdje su stradale poljoprivredne kulture.

Kada je riječ o Iloku, ministar Dabro je rekao kako postoji problem jer Grad Ilok nema povjerenstvo za elementarne nepogode te je i tu ponudio pomoć ministarstva da odradi taj dio posla koji je neophodan da županija proglasi elementarnu nepogodu.

Bilo je riječi i o protugradnoj obrani te je poslije nevremena Dabro od DZMZ-a zatražio izvješće o djelovanju toga sustava. Prema njegovim riječima iz DHMZ-a su mu priopćili kako je u kontinentalnoj Hrvatskoj raspoređen 301 prizemni generator koji su radom i dežurstvima započeli od 1. svibnja. Kada je riječ o protugradnoj obrani raketama ona je zabranjena prije četiri godine jer je, kako je rekao ministar Dabro, znanstveno dokazano da ona nije dovoljno učinkovita ali i iz sigurnosnih razloga.

„Učinit ću sve što je zakonski moguće da se taj sustav popravi i unaprijedi kako bi u budućnosti spriječili ovakve štete. Ti prizemni generatori su djelovali i ovaj put ali je bila prejaka oluja i preveliki naleti tuče tako da je došlo do šteta. Međutim, mislim i kako bi trebalo isto tako uvažiti i iskustva ljudi koji su desetljećima radili na tome poslu kako bi vidjeli kakav je bio učinak tih protugradnih raketa i koliko je to zapravo bilo dobro“, rekao je ministar Dabro.

Izvor: HINA
Foto: Radio Ilok


 

Pisane vijesti