Održan Odbor za poljoprivredu OECD-a

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koju je predvodio državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovala je 22. i 23. svibnja 2024. na sastanku Odbora za poljoprivredu (COAG) OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj - Organisation for Economic Cooperation and Development), na kojem se raspravljalo o programu rada, prioritetima i proračunu za sljedeće dvogodišnje razdoblje. 

Državni tajnik Majdak se na sastanku osvrnuo na dosadašnji rad s OECD-om koji je započeo 90-ih godina. Istaknuo je kako je Izvješće o hrvatskoj poljoprivredi, koje je OECD izradio uz pomoć hrvatskih stručnjaka, veoma vrijedan i sveobuhvatan dokument koji može poslužiti prilikom izrade smjernica za bolje i učinkovitije poljoprivredne politike.

U sklopu COAG-a  je održana i rasprava o pristupanju Republike Hrvatske OECD-ovom Odboru za poljoprivredu. Hrvatska je od svih zemalja kandidata najviše napredovala u procesu pristupanja ovom Odboru, što je rezultat intenzivnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u zadnje tri godine. Sveobuhvatno Izvješće o hrvatskoj poljoprivredi, koje je izradilo tajništvo OECD-a,  je izrađeno na 220 stranica te prikazuje kontekst, trendove i evaluaciju hrvatske poljoprivredne politike, upravljanje prirodnim resursima, sustav inovacija u poljoprivredi te širi kontekst prehrambenih sustava.

U prezentaciji o hrvatskoj poljoprivredi, koju je na završnoj raspravi održao državni tajnik Majdak, prikazani su  pozitivni iskoraci u hrvatskoj poljoprivredi u produktivnosti i vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u zadnjih deset godina, rastu ekološke proizvodnje te očuvanju bioraznolikosti. Odbor za poljoprivredu  pohvalio je visoku razinu usklađenosti Hrvatske sa smjernicama OECD-a u području poljoprivrede.

Hrvatskoj delegaciji je direktorica Uprave za trgovinu i poljoprivredu (Trade and Agriculture Directorate - TAD), Marion Jansen čestitala na odličnom Izvješću i prezentaciji te zahvalila na iznimnoj kooperativnosti hrvatskog tima i pravovremenoj dostavi svih traženih informacija.

Pisane vijesti