U Gospiću predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Državni tajnik Zdravko Tušek je uz župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya i načelnika Sektora za stočarsku proizvodnju Matu Čačića u petak 22. ožujka 2024. godine u Gospiću predstavio Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, čija planirana sredstva za provedbu Programa iznose nešto više od 592 milijuna eura.

Državni tajnik Zdravko Tušek povodom predstavljanja Programa kazao je kako je sektor stočarstva od strateškog značaja te da Ministarstvo poljoprivrede čini sve da ga očuva i dalje razvija.

„Unatoč poremećajima na tržištu, nastavljamo snažno ulagati i poticati sektor mljekarstva te u dijalogu sa svim dionicima poduzimati sve raspoložive mjere kako bismo osigurali ne samo opstojnost, već i povećanje vrijednosti i konkurentnosti hrvatskog sektora mljekarstva“, rekao je državni tajnik Tušek, naglasivši da je iz tog razloga Vlada RH i donijela Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa do 2025. godine.

Program je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. - 2027. s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 %, a u ovčarsko-kozarskoj proizvodnji procjenjuje se rast vrijednosti za 65 %.

„Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da se tijekom 2023. godine nastavila dugogodišnja stabilnost proizvodnje ovčarskog i kozarskog sektora unatoč nedaćama prouzročenih pojavom pandemije COVID i ratnom agresijom Rusije na Ukrajinu, a što ukazuje da ovčarstvo i kozarstvo pripadaju najotpornijim sektorima stočarske proizvodnje“, kazao je Tušek.
Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. „Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto. Program razvoja sektora mljekarstva za cilj ima povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena izazovima“, naglasio je državni tajnik Tušek. Također je kazao kako je u mandatu ove Vlade ugovoreno više od 340 mil. eura iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj za Ličko-senjsku županiju. Između ostalog financirano je 500 investicijskih projekata, 30-tak projekata lokalne infrastrukture, a oko 6 500 poljoprivrednika ostvaruje razne vrste potpora.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry iskazao je zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Ličko-senjsku županiju u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana. „U našoj se županiji može dobro živjeti od stočarstva i poljoprivrede, a predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva će tome zasigurno pridonijeti. Dugoročni smjer razvoja naše županije je da nam što više mladih ostane u ovim krajevima, bavi se poljoprivredom i razvijaju je“, rekao je župan Petry.
Načelnik Sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić održao je prezentaciju na temu „Programa i mjera sektora mljekarstva“.
 
Održana je i panel rasprava s pitanjima predstavnika proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača mlijeka na temu „Programi i mjere potpore sektora stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala“.
 
Uz državnog tajnika Zdravka Tušeka na panelu su sudjelovali pročelnica Upravnog odijela za gospodarstvo Marijana Lulić, vlasnik sirane Runolist Vladimir Tomaić i poljoprivrednici Marija Holjevac i Nikola Kolačević.
 

Pisane vijesti