Na sjednici Vlade usvojeni gotovo 65 milijuna eura vrijedni programi za poljoprivrednike

Na 294. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 20. ožujka 2024. godine usvojeni su gotovo 65 milijuna eura vrijedni programi potpore za proizvođače u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, voćarstva, stočarstva, ratarstva, kao i za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi te zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i privremeno oduzetih domaćih životinja. Na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na sjednici je odobren i Program Obrtna sredstva za mala gospodarstva u sektoru poljoprivrede i prerade koji se financira iz Strateškog plana te je vrijedan 17 milijuna eura.

Program se provodi u suradnji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a omogućit će povoljne zajmove za osiguranje likvidnosti i obrtna sredstva po sljedećim uvjetima: iznos kredita 1000-25 000 eura, kamatna stopa 0,5 % i poček godinu dana.

Program državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala vrijedan je više od 18 milijuna eura, a odnosi se na potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva, potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka za razdoblje do 2026., potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u razdoblju do 2026., sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje do 2026. te potporu za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja.

Usvojen je i 14,8 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi kako bi se osigurao kontinuitet pomoći i unaprijedio uzgoj u sektoru mliječnog govedarstva i sektoru svinjogojstva, proizvodnja duhana, maslinovog ulja te očuvala proizvodnja domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. 

Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini, vrijedan 6 milijuna eura, ima za cilj pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Potporom iz ovoga Programa nastoje se sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju.
Proizvodnja voćarskih i ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj predstavlja važnu gospodarsku djelatnost i značajan je izvor prihoda hrvatskih poljoprivrednika; na današnjoj sjednici Vlade usvojen je 20,3 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva u cilju zaustavljanja negativnih trendova u proizvodnji pojedinih vrsta voća, kao i u svrhu kompenzacije rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva. 

Programom potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih i/ili privremeno oduzetih domaćih životinja za razdoblje do 2026. godine osigurava se financijska pomoć u iznosu od ukupno 450 tisuća eura jedinicama lokalne samouprave naknadom dijela troškova kojom se omogućava adekvatno privremeno zbrinjavanje domaćih životinja.

Dodatno, usvojen je 5 milijuna eura vrijedan Program državne potpore za kompenzaciju smanjenje vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge.
 
Foto: HINA
 
 

Pisane vijesti