Državni tajnik Zdravko Tušek sudjelovao je u utorak 30. siječnja 2023. na otvorenju Banke hrane Požeško-slavonske županije koja djeluje u sastavu Gradskog društva Crvenog križa Požega. Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Otvorenju su nazočili i županica požeško-slavonska Antonija Jozić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević te ravnatelj GDCK Požega Miroslav Zelenika.
„
Projekti opremanja banki hrane dio su reforme Nacionalnog plana oporavka i otpornosti „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u RH“, vrijedne 3,9 milijuna eura. Do sada smo sklopili 50 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 1,95 milijuna eura, od čega je 9 korisnika potpora za banke hrane i 41 korisnik potpore za posrednika u lancu doniranja hrane. Planom sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine nastavljamo plansko djelovanje u cilju povećanja količina donirane hrane, smanjenja otpada od hrane te povećanja prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva.“
izjavio je državni tajnik Tušek istaknuvši kako je trenutno u postupku e-savjetovanja i drugi poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.
Banka hrane je neprofitna organizacija koja prikuplja hranu od donatora i distribuira ju humanitarnim organizacijama koje hranu dijele osobama u potrebi. Trenutno, u RH sustav doniranja hrane čine banke hrane, donatori hrane i posrednici u doniranju hrane (142 neprofitne organizacije trenutno registrirane za ovu djelatnost, humanitarne organizacije). Banka hrane je stoga koordinator u doniranju hrane na županijskoj razini.
Uloga banke hrane uključuje suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih donatora, promoviranje doniranja hrane i dr. Banka hrane bi donatorima trebala omogućiti brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, infrastrukturnu opremljenost, mogućnost prihvaćanja različitih količina donacije od vrlo malih do velikih s relativno kratkim rokom trajanja i dr. S druge strane, postojeći posrednici u doniranju hrane, u banci hrane mogu pronaći dodatne izvore hrane za svoje korisnike kao i logističku podršku s aspekta posrednika u distribuciji hrane (prijevoz, skladištenje).
U svrhu unapređenja sustava doniranja hrane, Ministarstvo poljoprivrede je izradilo IT sustav za doniranje hrane kao virtualno centralno mjesto za distribuciju i koordinaciju donirane hrane. Ideja je bila povezati donatore i posrednike preko IT sustava u koji bi donatori mogli prijaviti hranu koju žele donirati te se povezati sa posrednicima koji su relativno blizu i imaju transportne i skladišne kapacitete, pri čemu bi se svakako vodilo računa o potrebama krajnjih primatelja koje opskrbljuje posrednik.
Foto: D. Mirković
Pisane vijesti