Europska komisija započela sa zaprimanjem prijedloga programa za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i izvan nje

Poziv za podnošenje prijedloga u 2024. je otvoren do 14. svibnja 2024., a prijedlozi se zaprimaju putem namjenskog portala, dostupnog na poveznici.
 
Zahtjeve za financiranje prijedloga programa mogu podnijeti tijela, kao što su:
  • sektorske organizacije i skupine, odnosno svako udruženje, bez obzira na njihov pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda, pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom
  • priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija
  • tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnosti usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području. Prijedloge za takozvane jednostavne programe (SIMPLE) može podnijeti jedna ili više organizacija iz iste države članice Europske unije, dok prijedloge za programe s više korisnika (MULTI) podnose najmanje dvije nacionalne organizacije iz najmanje dvije države članice ili jedna ili više europskih organizacija.
Prijedlozi SIMPLE programa sufinanciraju se u iznosu od 70% prihvatljivih troškova, a MULTI prijedlozi programa sufinanciraju se s 80% prihvatljivih troškova.
Svi zainteresirani za podnošenje prijedloga, mogu na poveznici pronaći svu potrebnu dokumentaciju, a odgovore na najčešća pitanja na slijedećoj poveznici.

Još jednom (Ministarstvo poljoprivrede - Europska komisija izdvojit će više od 185 milijuna eura za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji i izvan nje (gov.hr) podsjećamo sve zainteresirane da posjete Informativni dan koji će se održat 31. siječnja i 1. veljače 2024. u Bruxellesu te će biti dostupan i putem interneta.

Pisane vijesti