Održan sastanak s predstavnicima sektora svinjogojstva na temu afričke svinjske kuge

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić, ravnateljicom Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željkom Gudelj-Velagom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak 28. prosinca 2023. godine održala sastanak s predstavnicima sektora svinjogojstva okupljenim u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Središnji savez uzgajivača svinja Hrvatske te saveze udruga svinjogojaca Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

Glavne teme razgovora bile su realizacija programa potpora, utjecaj afričke svinjske kuge na obveze u vezi s financiranjem investicija iz različitih mjera Programa ruralnog razvoja i Strateškog plana, kao i prijedlozi aktivnosti u vezi sa smanjivanjem ekonomsko-socijalnih posljedica pojave bolesti u 2024. i obnovom proizvodnje.
Predstavnici sektora istaknuli su kako je situacija bolja, zadovoljni su mjerama potpore, no naglasili da se tržište i dalje nije stabiliziralo te istaknuli potrebu za dodatnim potporama svinjogojstvu.

Ministrica Vučković najavila je produljenje roka za prijavu na Program državne potpore proizvođačima tovnih svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge do kraja prvog mjeseca 2024., kao i nove kratkoročne potpore, investicije u farme i biosigurnost te dodatnu potporu za omatičenje krmača, pritom naglasivši kako cilj Ministarstva nije samo pružiti pomoć svinjogojcima da opstanu, već i osigurati razvoj sektora, povećati otpornost i raditi na povezivanju cijelog lanca, u suradnji i dijalogu sa sektorom.

Novi sastanak će se održati sredinom sljedećeg mjeseca, a predstavnici sektora će dostaviti prijedloge vezane uz daljnje programe potpore.

S obzirom na to da nakon utvrđivanja pojave afričke svinjske kuge i provedbe mjera sprječavanja širenja bolesti određeni broj korisnika neće biti u mogućnosti ispuniti obveze u vezi s financiranjem investicija iz različitih mjera Programa ruralnog razvoja te izravnih plaćanja, primijenit će se institut više sile u obliku skupnog izuzeća. Na sastanku je naglašeno kako će procedura biti jasna, pri čemu će se pomoć pružiti svakom svinjogojcu za pojedinačna pitanja.

Podsjetimo, u cilju očuvanja likvidnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja uslijed suočavanja s posljedicama afričke svinjske kuge, HAMAG-BICRO i HBOR su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede omogućili produljenje roka otplate u okviru financijskih instrumenata.

Sastanku su nazočili zamjenik predsjednika HPK Mato Mihić, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK Antun Golubović, predsjednik SUS-a Damir Jagić te predsjednici županijskih udruga svinjogojaca - Goran Jančo, Marijan Lučić i Dobromir Čović.

Pisane vijesti