Državni tajnik Majdak na 9. europskoj godišnjoj konferenciji “Peace and Agriculture”

Državni tajnik Tugomir Majdak je u  Slovačkoj, Modra, sudjelovao na 9. europskoj godišnjoj konferenciji “Peace and Agriculture” koja se održava od 20.-22. rujna u organizaciji slovačkog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja te njemačke inicijative „Kruh mira“.  

Na ovogodišnjoj konferenciji koja je tematski posvećena mladim poljoprivrednicima Europe državni tajnik Majdak govorio je o perspektivi mladih poljoprivrednika Republici Hrvatskoj naglasivši kako je kroz Strateški plan ZPP osiguran visoki udio financijskih sredstava za mlade poljoprivrednike u Hrvatskoj kako bi njihov udio od 14,4% u odnosu na ukupan broj poljoprivrednika dodatno bio osnažen kroz natječaje i intervencije koje će Ministarstvo poljoprivrede uskoro objaviti. „Istraživanja i inovacije u poljoprivredi te prijenos znanja i korištenje modernih tehnologija područja su na koja dajemo naglasak kroz veću vidljivost i uključenost mladih poljoprivrednika u okviru ZPP programskog razdoblja 2023.-2027.“, dodao je.

Udruženje „Kruh mira‟ nastalo je od inicijative župe u Berlinu koja je nakon pada Berlinskog zida sijala raž i počela peći Kruh mira kao simbol pada željezne zavjese i ujedinjena Europe. Samo udruženje osnovano je u rujnu 2012. godine u prostorijama Protestantske župe u Berlinu. Iste godine, u prosincu, tadašnja njemačko ministarstvo prehrane i poljoprivrede preuzima pokroviteljstvo nad inicijativom. Na simboličnim važnim mjestima u svih dvanaest zemalja srednje i jugoistočne Europe uzgaja se raž te se mijesi i peče simboličan kruh mira.

Zemlje članice udruženja su: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Njemačka, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, a iduće godine će domaćin biti Njemačka.
 

Pisane vijesti