Državni tajnik
Zdravko Tušek je u srijedu 20. rujna 2023. sudjelovao na panel-raspravi „Imaju li današnji potrošači razvijenu svijest o odgovornom postupanju s hranom i kako institucije i tvrtke mogu pomoći u edukaciji?“ u okviru rezultata istraživanja i projekta
Hrana se ne baca.
„Svjesni toga da se svi trebamo zajedno uključiti jer jedino tako možemo značajno utjecati na ovaj problem i osvijestiti građane, nedavno smo inicirali potpisivanje Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. Izuzetno mi je drago što mogu reći da su potpisnici, između ostalih, velike prehrambene tvrtke i trgovački lanci koji mogu uvesti značajne promjene u vlastitim redovima te na taj način utjecati i na smanjenje otpada koji nastaje u kućanstvima. Cilj nam je smanjiti otpad od hrane u Republici Hrvatskoj za 30 posto do 2028. godine“, istaknuo je državni tajnik
Tušek.
Naime, ususret Međunarodnom danu svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji se obilježava 29. rujna, Dukat je iznio rezultate ovog istraživanja kao uvod u predstavljanje društveno odgovornog projekta
Hrana se ne baca kojim se nadovezuje na aktivnosti koje već provodi s ciljem smanjenja otpada od hrane. Početkom godine Dukat je pristupio Dobrovoljnom sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane koji je iniciralo Ministarstvo poljoprivrede.
Projekt
Hrana se ne baca podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te gradovi u kojima se nalaze Dukatove tvornice – Bjelovar i Karlovac. Projekt
Hrana se ne baca obuhvaća niz aktivnosti poput edukativnih radionica za javnost i zaposlenike Dukata, interaktivnih kvizova za djecu i odrasle i suradnje sa školama diljem zemlje, a središnje mjesto dijeljenja znanja i komunikacije s građanima jest mrežna stranica
www.HranaSeNeBaca.hr.
Na panel-raspravi sudjelovali su: zastupnica u Europskom parlamentu
Biljana Borzan, direktor Dukata
Zoran Ković, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača
Tanja Popović Filipović i
Marin Medak, vlasnik restorana Rougemarin i zagovornik
zero food waste koncepta kulinarstva.
Pisane vijesti