Održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede u Švedskoj

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU na kojem je hrvatsko izaslanstvo predstavljala ministrica poljoprivrede Marija Vučković održan je od 11. do 13. lipnja 2023. godine u Švedskoj.

Glavna tema sastanka bila je doprinos poljoprivrede i šumarstva EU-a sigurnosti hrane, hrane za životinje, vlakana i energije – dugoročni koraci za rastuću bioekonomiju koja učinkovito koristi resurse u otpornom svijetu s nultom neto stopom emisija.

Domaćini su organizirali posjet Istraživačkom institutu Švedske gdje su predstavljeni inovativni poljoprivredni strojevi i oprema koja se koristi za transformaciju poljoprivrednog sektora u održiv sektor bez fosilnih goriva.  Na poligonu Šumarskog istraživačkog instituta prezentirane su moderne tehnologije i alati, kao što su geografski informacijski sustav, lasersko skeniranje i poluautomatski strojevi. Sve se koristi u cijelom lancu vrijednosti i primjeri su inovativnog rješenja za gašenje požara.

Ministri su posjetili i Sveučilište poljoprivrednih znanosti gdje su im predstavljeni istraživački projekti u području stočarstva. U razmjeni mišljenja koja je uslijedila, ministri su se složili da su poljoprivreda i šumarstvo ključni sektori zelene tranzicije. Naglasili su i nužnost ispunjenja najvažnijeg cilja Zajedničke poljoprivredne politike, a to je proizvodnja kvalitetne i priuštive hrane o kojoj ne ovise samo stanovnici Europske unije, već i Afrike i Azije. Za ispunjenje naizgled oprečnih ciljeva potrebna je suradnja, razmjena najboljih praksi, inovacije i istraživanja. Ministrica Marija Vučković tom je prilikom istaknula važnost prijenosa znanja i najnovijih dostignuća prema poljoprivrednicima i šumarima. Pozvala je da se svaka politička odluka temelji na sveobuhvatnoj procjeni učinka, uvažavajući ravnotežu sva tri elementa održivosti prehrambenih sustava - ekonomska, socijalna i okolišna dimenzija.

Velika većina ministara založila se za pronalaženje drugih izvora financiranja te tranzicije jer sredstva predviđena Zajedničkom poljoprivrednom politikom nisu dovoljna.



Foto: ​Johannes Frandsen/Government Offices of Sweden

Pisane vijesti