EFSA, HAPIH i Ministarstvo poljoprivrede u borbi protiv afričke svinjske kuge

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstvo poljoprivrede (MP) provode kampanju za podizanje svijesti o borbi protiv afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatskoj. Ova kampanja naziva #StopASF provodi se već četvrtu godinu zaredom u 18 europskih zemalja, a cilj joj je podići svijest o ASK-u među uzgajivačima svinja, lovcima i veterinarima, kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.

„Tijekom posljednjeg desetljeća afrička svinjska kuga imala je snažan utjecaj na sektor uzgoja svinja u Europi i nastavlja ometati lokalna i regionalna tržišta. Najnovije brojke pokazuju ohrabrujuće znakove da borba protiv širenja ovog virusa može imati učinka no slika diljem Europe nije univerzalno pozitivna te stoga moramo i nadalje ostati oprezni. Uzgajivači svinja, lovci i veterinari igraju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva“ izjavio je Bernhard Url, Izvršni direktor EFSA-e.
 
Kampanja je usmjerena na sve držatelje svinja, na objektima unutar velikih sustava kao i malim obiteljskim objektima, na veterinare i lovce s ciljem podizanja svijesti o prepoznavanju, sprječavanju i prijavljivanju slučajeva sumnjivih na ASK u domaćih i divljih svinja. Provodi se diljem Europe u suradnji s nacionalnim nadležnim tijelima, prvenstveno s Ministarstvom poljoprivrede. Nositelj ove kampanje u Hrvatskoj je HAPIH.
 
U povodu četvrte godine provedbe kampanje doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a izjavila je: „Zabrinjavajuća prisutnost ASK-a u našem susjedstvu predstavlja značajan rizik za važan sektor našeg stočarstva, kao i populaciju divljih svinja i okoliš prvenstveno zbog toga što bi se u slučaju pojave ASK-a mogli suočiti s ozbiljnim socio-ekonomskim posljedicama. Kako bi izbjegli takve negativne posljedice pozivamo na oprez sve uzgajivače svinja, poljoprivrednike, lovce i veterinare te ih molimo da u slučaju opažanja nekih od znakova ASK-a kod domaćih ili divljih svinja iste odmah prijave nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji s tog područja, odnosno lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina divlje svinje nalazi ili Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. S obzirom na to da je pretraživanje svake uginule divlje svinje na ASK od izuzetne važnosti u borbi protiv ASK-a, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je nagradu u visini od 13,27 eura svakoj fizičkoj osobi koja dojavi lokaciju uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine.“
 
Kampanja se nastavlja na nacionalnu kampanju podizanja svijesti o ASK koju Ministarstvo poljoprivrede provodi od 2018. godine. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je: „Tijekom nacionalne kampanje o ASK educirano je više od 1500 lovaca, veterinara, veterinarskih inspektora i držatelja svinja. Ministarstvo izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se unaprijedila biosigurnost na farmama svinja i time smanjio rizik od ASK, pri čemu je 119 objekata iskoristilo bespovratna sredstva za postavljanje dvostrukih ograda u iznosu nešto većem od 200 tisuća eura. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo preko 47 tisuća uzoraka podrijetlom od domaćih i divljih svinja. Lovištima u rizičnom području podijeljena su dezinfekcijska sredstva i prskalice za dezinfekciju. Zajedničkim naporima, suradnjom s držateljima svinja, lovcima i veterinarima te provedbom kampanja EFSA-e, HAPIH-a i MP-a, ova bolest uspješno se drži izvan granica naše države.“
 
Prema novom izvješću EFSA-e, broj slučajeva ASK-a među domaćim i divljim svinjama smanjio se 2022. godine u Rumunjskoj, Poljskoj i Bugarskoj u odnosu na 2021. godinu, dok se bolest ponovno pojavila u Grčkoj i Češkoj te se nastavlja širiti i u susjedstvu EU-a, Moldaviji i Srbiji. Prošle je godine prvi puta ASK zabilježena i u Sjevernoj Makedoniji. Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, njena prisutnost u susjednim zemljama Italiji, Mađarskoj i Srbiji, predstavlja značajan rizik za prenošenje bolesti.
 
Informirajte se, uključite i dijelite
Posjetite EFSA-ine stranice kampanje o afričkoj svinjskoj kugi za više informacija i preuzmite dostupne materijale.
 
Informacije o nacionalnim mjerama za sprečavanje ASK dostupne su na http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=4546.
 
Kao agencija Europske unije, EFSA djeluje u sklopu Uredbe (EU) 2018/1725, koja ima jednaku pravnu vrijednost kao i Opća uredba o zaštiti podataka (EU) 2016/679 (GDPR) koja je primjenjiva za Države članice EU-a i usklađena s pravilima GDPR-a i principima zaštite privatnih podataka.
 
 
Izvor naslovne fotografije: freepik/aleksandarlittlewolf
 

Pisane vijesti