Sastanak s veleposlanikom NR Kine u RH

Državni tajnik Tugomir Majdak je u Ministarstvu poljoprivrede u utorak, 23. svibnja 2023. godine, održao sastanak s veleposlanikom Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Qi Qianjinom na kojem su razgovarali o nastavku i jačanju bilateralne suradnje između dvije države.

Hrvatska i Kina aktivno surađuju u sektoru poljoprivrede kroz mnoge projekte u područjima digitalizacije, znanosti, ali i administracije. Posebno se ističu projekti tvrtke Huawei Technologies koja je potpisala memorandume o suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, ali i s nekoliko fakulteta Sveučilišta u Osijeku s kojima provodi projekte oko proučavanja biosustava u Kopačkom ritu te digitalizacije Slavonije i promicanja upotrebe novih tehnologija u poljoprivredi, zelenoj energiji i očuvanju okoliša.
 
Veleposlanik Qianjin je istaknuo kako je kinesko Veleposlanstvo u Zagrebu aktivno uključeno u navedene projekte te iskazao i veliku zainteresiranost Kine za hrvatskim poljoprivredno – prehrambenim proizvodima, kao i za povećanjem vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske i Kine. U tom smislu je dodao kako su kineske institucije spremne na ubrzavanje procedura oko usuglašavanja izvoznih certifikata.
 
Državni tajnik Majdak je stoga napomenuo kako su u tijeku pregovori oko usuglašavanja protokola za izvoz meda i mesa goveda iz Hrvatske u Kinu koji su u završnoj fazi, a intenzivan je i proces oko odobravanja izvoza svježe i smrznute tune te proizvoda ribarstva, za koje se nadamo da će uskoro biti uspješno okončani. Zaključno je naglasio kako je Hrvatskoj važno jačanje odnosa s Kinom i da postoji veliki potencijal za povećanje suradnje u sektoru poljoprivrede, i vjeruje kako su aktualni projekti dobar početak još intenzivnije gospodarske suradnje.

Pisane vijesti