Za korištenje obnovljivih izvora energije odobrena sredstva poljoprivrednicima

Agencija za plaćanja u poljoprivredi započela je izdavati odluke o dodjeli sredstava poljoprivrednim projektima koji će u proizvodnji koristiti obnovljive izvore energije.Na natječaj, vrijedan 9,5 milijuna EUR u kunskoj protuvrijednosti, zaprimljeno je 39 zahtjeva za potporu ukupne vrijednosti potpore 16,9 milijuna kuna.

Prihvatljivim korisnicima isplatiti će se sredstva iz Programa ruralnog razvoja za izgradnju i opremanje objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za potrebe vlastitih proizvodnih pogona, zatim za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te preradu, skladištenje, transport i primjenu izlaznih supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama.

Korisnici operacije bespovratno će dobiti 50% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, a mladi poljoprivrednici i dodatnih 20 postotnih bodova.

Visina sufinanciranja projekata u ovoj operaciji kreće se od 5.000 do 1.000.000 eura.

 „Čuvanje okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije odlike su visoko razvijenih zemalja. Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije kroz Program ruralnog razvoja dokaz je da smo se strateški opredjelili za „čišću“ budućnost. Sve više se govori o zagađenju okoliša koje dolazi od poljoprivredne proizvodnje, no ulaganja u obnovljive izvore energije i sustave proizvodnje u Hrvatskoj koji doprinose očuvanju okoliša demantiraju te tvrdnje. Poljoprivredna proizvodnja može biti intenzivna i ekološki prihvatljiva samo uz primjenu dobrih agrookolišnih mjera i obnovljivih izvora energije.

izjavio je ministar Tomislav Tolušić.



Stranica