Poljoprivrednici potpisali prve ugovore za 60 milijuna kuna vrijedne investicije - nakon 50 dana od zatvaranja natječaja za mjeru 4!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kao izaslanik predsjednika Vlade RH je danas, 8. rujna 2017. godine, otvorio 25. jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

„Vlada RH i ja kao ministar poljoprivrede, poljoprivredu prepoznajemo kao stratešku djelatnost u nacionalnom gospodarstvu. Nizom mjera i zakonskim rješenjima želimo okrenuti novu stranicu u hrvatskom agraru, osnažiti proizvodnju i učiniti je konkurentnom za utakmicu kako na zajedničkom europskom tržištu tako i kroz izvoz na treća tržišta.“

 - istaknuo je ministar Tomislav Tolušić u svom govoru.

„Realizaciju Programa ruralnog razvoja RH ove smo godine stavili u petu brzinu.  Potvrđujemo to i  danas, nakon samo 50-tak dana od zatvaranja sedam natječaja za podmjere 4.1 i 4.2 za koje ukupna alokacija iznosi 900 milijuna kuna, prve ugovore potpisujemo upravo ovdje, danas na Bjelovarskom sajmu.“

- dodao je ministar Tolušić.

Nakon svečanog otvaranja i obilaska Sajma, ministar Tolušić prisustvovao je potpisivanju prvih ugovora o financiranju s Agencijom za plaćanja, za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i operaciju 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Deset ugovora ukupne vrijednosti 60.162.075,80 kn potpisala je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić s korisnicima:

Obrt za proizvodnju i preradu gljiva i trgovinu „Andričić“, Agro Puškarić, poljoprivredni obrt, OPG Bešlić Marin, Citadela, zajednički ugostiteljski i poljoprivredni obrt, Dominik B., poljoprivredni obrt, OPG Strgar Antonio, „Agropomper“ Ivica Pomper, Croma-Varaždin d.o.o., Žumberački sinovi d.o.o. i Dukat d.d.

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava. Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50% odobrene potpore.

S obzirom da je ove godine Republika Mađarska zemlja partner, na svečanom otvaranju sudjelovao je i mađarski ministar poljoprivrede S?ndor Fazekas. Ministar Tomislav Tolušić ugostio je mađarskog ministra S?ndora Fazekasa na štandu Ministarstva poljoprivrede uz doručak s proizvodima s hrvatskih farmi. Prva međunarodna manifestacija „Doručak s hrvatskih farmi“ održana je u Budimpešti u svibnju ove godine gdje su hrvatski proizvođači predstavili svoje prehrambene proizvode s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja. Stranica