Održan sastanak sa sudionicima izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika i najuzornije seoske žene

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom, ravnateljem Agencije za plaćanja Antunom Vujićem i zastupnicom u Europskom parlamentu te ambasadoricom Kluba zastupnika Europske pučke stranke za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Sunčanom Glavak u ponedjeljak, 27. veljače 2023., održala u Ministarstvu poljoprivrede sastanak sa sudionicima izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika i najuzornije seoske žene te predsjednicom udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ Katicom Jerleković na temu poticanja mladih na bavljenje poljoprivredom, osnaživanja žena u poljoprivredi te investicijskih mogućnosti u sklopu Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027., vrijednog gotovo 3,8 milijardi eura. 

Ministrica Vučković pozdravila je okupljene i naglasila da su upravo oni – mladi poljoprivrednici i žene kao nositeljice života u ruralnim područjima i poljoprivredne proizvodnje – budućnost hrvatske poljoprivrede koja zahtijeva prijeko potrebnu generacijsku obnovu, pri čemu pokazatelji u gotovo svim županijama u odnosu na 2015. ukazuju na velik rast udjela mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika, kao i rast broja obrazovanih te općenito viši stupanj obrazovanja u hrvatskoj poljoprivredi. Naglasila je da udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj iznosi 14,4 %, što je iznad prosjeka Europske unije i predstavlja rast od 66 % u odnosu na 2015., no također nedovoljno za generacijsku revitalizaciju poljoprivrede, uslijed čega je hrvatski cilj udio mladih poljoprivrednika od 20 %. Osvrnula se i na nemjerljiv doprinos žena u očuvanju tradicije te života i rada na selu, naglasivši njihovu svestranost i kreativnost.

Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine manji udio, mladi poljoprivrednici u svojoj proizvodnji koriste gotovo četvrtinu ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta upisanog u Upisnik poljoprivrednika te su spremniji za promjene i inovacije te modernizaciju svojih proizvodnji. U prosjeku jedan mladi poljoprivrednik koristi 11,9 ha poljoprivrednog zemljišta, dok površina prosječnog hrvatskog poljoprivrednika iznosi 7,0 ha. Promatrano prema razini stručne spreme, mladi poljoprivrednici posjeduju višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika - najveći broj mladih poljoprivrednika, njih 52,7 %, ima završenu srednju školu, a slijede visokoobrazovani mladi poljoprivrednici s udjelom od 16 %.

U novom Strateškom planu ZPP-a potpora za mlade poljoprivrednike osigurana je i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura, uz povećanje pojedinačne potpore na 75 tisuća eura, povećan maksimalni intenzitet ulaganja na 80 % te mogućnost kupnje poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite.  Do sada je iz Programa ruralnog razvoja putem operacije 6.1.1 - Potpora mladim poljoprivrednicima isplaćeno 74,3 milijuna eura, a ukupno je iz Programa putem IAKS i non-IAKS mjera za mlade poljoprivrednike odobrena potpora vrijedna više od 575 milijuna eura.  

EU zastupnica Sunčana Glavak potvrdila je da demografske izazove i problem starosne strukture u poljoprivredi dijele sve zemlje Europske unije, istaknuvši da je Hrvatska po udjelu mladih u poljoprivredi iznad prosjeka, ali i da je zajednička obaveza motivirati mlade da se bave poljoprivredom inicijativama i poput ovog sastanka, s ciljem stvaranja nove generacije poljoprivrednika koji su obrazovani i teže k održivom i zelenom kao osnovnim postulatima svoje proizvodnje, a koje dijeli i promovira i Zajednička poljoprivredna politika na razini cijele Europske unije. 
Zaključno, najavljen je ponovni susret predstavnika mladih i žena u poljoprivredi već idući mjesec, pri čemu će Ministarstvo poljoprivrede razmotriti pojedine prijedloge sudionika današnjeg sastanka te daljnje mjere uključivanja mladih u sektor poljoprivrede.

Pisane vijesti