Objavljen indikativni plan objave prvih natječaja iz Strateškog plana ZPP

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je indikativni plan objave natječaja intervencija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. te preostale natječaje iz Programa ruralnog razvoja, a koji su u planu tijekom 2023. godine.     

Plan uključuje prve natječaje u okviru Strateškog plana, kojeg je Europska komisija Hrvatskoj odobrila u listopadu 2022. godine.
Za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenje kvalitete života na ruralnim područjima osigurano je gotovo 3,8 milijardi eura, pri čemu je Vlada RH podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te na taj način povećala ukupan iznos za petogodišnje razdoblje za 103,5 milijuna eura.

Već u prvom kvartalu ove godine korisnici mogu očekivati objavu natječaja iz Strateškog plana - i to u sklopu intervencije za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, potporu prenošenju znanja i pružanju savjetodavnih usluga, a kao i do sada, po potrebi će se osigurati sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala stradalog prirodnom nepogodom. U istom kvartalu planirani su i natječaji Mjere 22 za izvanrednu potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu, kao i natječaj operacije 4.4.1. za neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša iz Programa ruralnog razvoja.

U drugoj polovici 2023. godine poljoprivrednike očekuju i, između ostalog, prvi natječaji za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, male poljoprivrednike te razvoj poslovanja u ruralnim područjima.
Detaljnije informacije pronađite u Indikativnom planu natječaja za 2023. godinu.
 

Pisane vijesti