Sjednica Vlade: Novi zakon će ubrzati i pojednostaviti obnovu; prihvaćen Program zbrinjavanja za građane u kontejnerima

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu. Prihvaćen je i Program zbrinjavanja za više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje.

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića na 191. sjednici, potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za potres.


Petrinjskim poduzetnicima ugovori u vrijednosti od 15,5 milijuna eura

Tako je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio da će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s ciljem revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, sutra, u Petrinji, uručiti ugovore poduzetnicima grada Petrinje ukupne vrijednosti od 15,5 milijuna eura,

Isto tako, dodao je, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavit će nove mjere i dopune postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja u toj županiji, u vrijednosti 6 milijuna eura.

Medved je spomenuo i aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede provodi na području Sisačko-moslavačke županije s ciljem društvene i gospodarske revitalizacije.

Izvijestio je da su Potporom mladim poljoprivrednicima i Potporom razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava do sada na području Sisačko-moslavačke županije odobrene potpore u iznosu od 10,8 milijuna eura, a isplaćeno je 9,7 milijuna eura.

"Time ova Vlada nastavlja s programom osiguravanja i potpore ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije u odnosu na druga područja u Republici Hrvatskoj", zaključio je Medved.


U Sisku obilježena prva organizirana konstrukcijska obnova višestambenih zgrada

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da su raspisali javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose crvenu oznaku, a prvi put je uvedena takva mogućnost za građane čije kuće zahtijevaju konstrukcijsku obnovu.

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj.

Što se tiče Fonda solidarnosti, Bačić je izvijestio da je prošli tjedan održan koordinacijski sastanak na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Sa svim čelnim osobama u središnjim državnim tijelima, koja su ujedno i operativna tijela za Fond solidarnosti, prošli smo kroz najvažnije projekte koji u najvećoj mjeri participiraju u ukupnom iznosu od milijardu i 3 milijuna eura, kako bismo planiranom dinamikom, uz nadzor i kontrolu pojedinog projekta uistinu utrošili sredstva do 30. lipnja", kazao je ministar.  

Podsjetio je da je početkom tjedna posjetio Sisak, istaknuvši da je taj dan obilježena prva organizirana konstrukcijska obnova višestambenih zgrada. Riječ je o dvije zgrade s ukupno 38 stanova.

Bačić je s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek jučer posjetio i Petrinju, gdje su obišli radove na programu cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline toga grada. Kazao je da je riječ o iznimno velikom i zahtjevnom projektu.

Izvijestio je i da je počela nova državna katastarska izmjera devet općina na području Petrinje, čime će se omogućiti potpuno novi katastarski operat  i potpuno nova zemljišna knjiga. "Uređivanje zemljišne knjige ubrzat će investicije i izgradnju projekata", naglasio je Bačić.


Saboru upućen Prijedlog zakona o obnovi

Nakon izvješća o aktualnom stanju vezanom za potres, ministar je predstavio Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu.  

Govorio je i o Programu zbrinjavanja za više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje.

Bačić je rekao je da se novim zakonom objedinjavaju sva tijela pod ministarstvo, rekonstruira model obnove, mijenja model samoobnove tako da će se zainteresiranima u startu osigurati sredstva, proširuje krug korisnika na srodnike, smanjuje dokumentacija, a time i broj sudionika u procesu obnove.


Do kraja lipnja montažne kuće za građane u kontejnerima

Ministar je najavio da će do kraja lipnja nabaviti i postaviti na teren montažne kuće za građane u kontejnerima, kojima se do kraja godine neće riješiti obnova kuća ili stanova.

Prema novom zakonu, koji je u Sabor upućen po hitnoj proceduri, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Ministarstvo predlaže novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.

U slučaju nepodudaranja podataka iz zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem predlaže se proširenje dokaznih sredstva kojima podnositelj dokazuje pravo vlasništva, koja se razlikuju od uobičajenih načina dokazivanja, ali bez pravnog učinka na pravo vlasništva.


Do jednostavnije procedure ukidanjem elaborata

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.
Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.


Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće umjesto obnove

Prijedlogom se predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije.

Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Vlada je prihvatila informaciju potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove.

Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.


Na području petrinjskog potresa 2351 kontejnera, zagrebačkog 68

Građani zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama nalaze se u kontejnerskim naseljima i parcelama uz oštećenu zgradu. Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno se nalazi 2419 kontejnera u kojima je smješteno 6258 korisnika.

Na području petrinjskog potresa u kontejnerskim naseljima nalazi se 297 mobilnih jedinica u kojima je smješteno 438 korisnika, odnosno 287 obitelji, dok se na parcelama uz oštećenu zgradu nalazi 2054 kontejnera s 5753 korisnika, odnosno 2046 obitelji.

Na području zagrebačkog potresa nalazi se 68 mobilnih stambenih jedinica uz oštećenu zgradu u kojima je smješteno 67 obitelji.

Jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije oformile su 11 kontejnerskih naselja, od čega ih je na području Siska sedam, Petrinje tri, a Gline jedno.

U kontejnerskim naseljima uglavnom su građani koji su stanovali u višestambenim zgradama, neovisno radi li se o vlasnicima privatnih stanova, korisnicima državnih stanova ili onima u iznajmljenim stanovima.


Pripajanje Središnjeg državnog ureda za obnovu u Ministarstvo graditeljstva

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se predlaže da Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine preuzme poslove i namještenike Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje.

Predloženim izmjenama, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, mijenjaju se odredbe o djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine koje preuzima poslove iz djelokruga Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

"Ovim će izmjenama poslovi državne uprave koji se odnose na obnovu biti u djelokrugu jednog tijela državne uprave, što za cilj ima svakako ubrzavanje svih procesa vezanih uz obnovu i u konačnici njezini završetak", kazao je Malenica.

Također, izmjenama se predlaže da Ministarstvo financija preuzme dosadašnje poslove Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za Hrvatsku.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine tako bi preuzelo poslove, prava i obveze Središnjeg državnog ureda, kao i državne službenike i namještenike zatečenih na obavljanju preuzetih poslova, a Ministarstvo financija preuzelo bi, pak, poslove prava i obveze Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje vlasničke politike u pravnim osobama od posebnog interesa za državu, kao i državne službenike i namještenike.


Potrošači će moći podnositi predstavničke tužbe za zaštitu prava

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača, u kojemu se sukladno EU-ovoj smjernici uređuju pravila parničnog postupka o povredama prava potrošača iz brojnih područja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se u vladinom prijedlogu uređuju pravila parničnog postupka u kojemu se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja - od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, do turističkih usluga, financija i drugoga.

Uvodi se mogućnost podnošenja predstavničke tužbe koja će uz zahtjev za utvrđenje i zabranu daljnjeg protupravnog postupanja trgovca, moći obuhvaćati i zahtjev za naknadom štete potrošačima kojima je šteta nastala i koji su izjavili da žele biti obuhvaćeni tužbom. Ovlašteni tužitelj može u tom slučaju zahtijevati od potrošača simboličnu naknadu za sudjelovanje u parnici koja ne smije biti veća od 70 eura.

Vlada predlaže i mjesnu nadležnost, prema kojoj tužitelj može podnijeti tužbu sudu mjesno nadležnom na području sjedišta onoga koga se tuži ili sudu na čijem području je došlo ili je moglo doći do povrede kolektivnih interesa i prava potrošača.

Predviđa se mogućnost da i javnopravna tijela nadležna za potrošačke politike mogu podnositi predstavničke tužbe.

Jedna od točaka prijedloga je i mogućnost rješavanja sporova medijacijom tj. mirenjem.


Odbijene dvije oporbene interpelacije

Vlada je odbila navode iz dviju oporbenih interpelacija i Hrvatskome saboru predložila da ih ne prihvati - o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura, te u vezi s provedbom obnove nakon potresa.

Ministar Filipović rekao je kako odbijaju navode iz interpelacije Kluba Hrvatskih suverenista, u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute, jer je Vlada pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača, čijom provedbom je osigurana adekvatna zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

"Vlada je također, prema Zakonu o uvođenju eura, Zakonu o zaštiti potrošača te Zaključku o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, sugerirala pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj zaštita ekonomskih interesa potrošača", dodao je.

Također, Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše načela zaštite potrošača i zabrane neopravdana povećanja cijena, kao i objavu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela.

Najavio je da će ovoga tjedna biti predstavljen "mehanizam za praćenje cijena u maloprodaji", čime će se dodatno omogućiti građanima da vide "tko su trgovački lanci koji su korektni prema njima, koji su voljni pokazati sve cijene, a koji ne žele na takav način funkcionirati", rekao je.

Odbijena je i interpelacija Kluba zastupnika SDP-a u vezi s provedbom obnove nakon potresa kojom se tražili ubrzavanje obnove.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je kako u izvješću Saboru, u kojem se predlaže odbijanje interpelacije, piše sve što Vlada radi u ovome trenutku, a odnosi se na novi zakon o obnovi potresom pogođenih područja te program stambenog zbrinjavanja.


Dodatne mjere pomoći u zapošljavanju za Sisačko-moslavačku županiju

Vlada je prihvatila i Zaključak o podržavanju donošenja mjera pomoći za Sisačko-moslavačku županiju iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Riječ je o potporama za zapošljavanje, samozapošljavanje te mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku, a ukupno je u Državnom proračunu za ovu godinu za to osigurano dodatnih šest milijuna eura.


Šest milijuna eura dodatno za potpore za zapošljavanje

Potpore za zapošljavanje definiraju se kao nove de minimis potpore (potpore male vrijednosti) te će se poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na području Županije financiranjem 100 posto troška bruto 1 plaće u trajanju od godinu dana i to u rasponu od 700 do 1.025 eura, ovisno o stupnju kvalifikacije osobe koja se zapošljava, objasnio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Mjera potpore za samozapošljavanje dopunjuju se tako da se svim podnositeljima zahtjeva za ovu mjeru koji se registriraju kao poslovni subjekt na području Županije dodjeli potpora u iznosu od 15.000 eura, bez obzira koju od prihvatljivih djelatnosti registriraju.

Treća je mjera mobilnost radne snage, a njome se korisnicima potpore za samozapošljavanje, koji su registrirani na području Županije ili su promijenili prebivalište te preselili iz drugih županija u Sisačko-moslavačku, u ovoj godini omogućava iznos potpore od 7.000 eura.

"S obzirom na to da su sredstva za mjere aktivne politike zapošljavanja predviđena već u državnom proračunu, dodatna sredstva bila bi osigurana u iznosu od svega 6 milijuna eura", rekao je Piletić.

Mjere će sutra biti predstavljene u Petrinji uz nazočnost više ministara.


Pomoć BiH za izgradnju 10 km regionalne ceste na dionici Zavala-Orahov Do-granica RH (Slano)

Vlada je donijela i Odluku o financijskoj pomoći Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna za financiranje Projekta izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala-Orahov Do-Granica RH (Slano) u dužini od 10 kilometara u Općini Ravno, u ukupnom iznosu nešto manjem od 7,3 milijuna eura.

Novac će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doznačiti Općini Ravno, na temelju podnesenog zahtjeva za isplatom, a za podmirivanje dospjelih obveza prema izvoditeljima radova i za usluge obavljanja stručnog nadzora nad izvođenjem radova izgradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da će izgradnja ove prometnice pridonijeti boljoj povezanosti dviju država, ostvarit će se i kontinuitet sa županijskom cestom (ŽC 6232) u Hrvatskoj, a time i cestovna veza s Jadranskom magistralom.


Ugovor o donaciji lijeka Paxlovid između Hrvatske i Njemačke

Na sjednici je prihvaćen i Zaključak u vezi s potpisivanjem ugovora o donaciji lijeka Paxlovid između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je Ministarstvo zdravstva okončalo pregovore s Ministarstvom zdravstva Savezne Republike Njemačke i tvrtkom Pfizer kako bi se realizirala nabava lijeka Paxlovida putem donacije, a planirana količina lijeka iznosi 5.010 doza.

Navedenom Zaključkom ovlašćuje se ministra zdravstva da, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpiše Ugovor o donaciji i provedbene sporazume. 

Beroš je izvijestio da su financijska sredstva za provedbu predloženog zaključka osigurana u Državnom proračunu Republike, na pozicijama Ministarstva zdravstva u ukupnom iznosu od 1.327,23 eura.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti